Blog
0   1

Blikket rettet mod næste år

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Ferien er tæt på, men allerede nu rettes blikket fremad. Hvad skal der ske næste år, og hvor skal der sættes ind? Skoleårets sidste blog giver et par bud til inspiration.

Dette forårs prøver har givet stof til eftertanke. I både dansk og historie klarede eleverne sig godt, men både mine egne prøver og mit censorat bød på udfordringer, som skal danne noget af rammen om min undervisning næste skoleår.

Analysen er nøgleordet

Artiklen fortsætter under banneret

Ved både historie- og danskprøven viste eleverne overblik over prøvestoffet. I historie havde de styr på kilderne, og i dansk kom de godt omkring fordybelsesområderne og perspektiveringer. Oven i købet både på første- og anden perspektivering. Nogle også tredje. Men for begge prøver var et særligt træk gennemgående: Analysen, fortolkningen og perspektiveringen kunne stå stærkere. Flere elever kunne have cementeret deres faglige kunnen ved at bringe analysen mere i spil.

Selve kildeanalysen i historie skal være mere sikker. Ikke bare selve kritikken, men kildearbejdet, hvor eleven dropper at redegøre for kilden, men går ned og fortæller, hvordan kilden forholder sig til problemstillingen. Hvilke mulige svar giver den? Det er selve omdrejningspunktet for prøverne, og mit fokus skal i højere grad rettes mod dette arbejde. Mange elever genfortæller alt for meget fra kilderne. De bliver på de laveste taksonomiske trin, og jeg vil have dem længere op. Ikke isoleret set for deres karakteres skyld, men for at lære dem, hvad analyse er. Heldigvis er der mange veje, ad hvilke dette kan gøres.

Det samme gælder dansk. Analysebegreberne skal være byggestenene i elevernes arbejde. Det er dem, der skal bringe dem frem til fortolkningen og perspektiveringen. Det kunne have været skarpere i år.

Udfordringer efter 16 år

Jeg kan egentlig godt lide perspektivet. At det er muligt at granske sine resultater i gennem med henblik på at sætte mål for næste år. Selv efter mange år som lærer. Nej, jeg taler ikke om målstyret undervisning. Ikke i gængs forstand i hvert fald. Jeg taler om, at jeg bliver motiveret af at sætte mål for mine elever. At jeg skal overtage en ny syvende klasse og sige: ”Jeg vil have dem i den og den retning. De skal lære at tale dansksprog, historiesprog, samfundsfagssprog og kristendomskundskabsprog, når de er i undervisningen. Det arbejde glæder jeg mig til.

Med disse ord vil jeg sige rigtig god sommerferie til alle jer derude, der gider læse med. Vi høres ved til august.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.608 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.258 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.351 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

PUBLICERET - Sinatur -konkurrence 2 D2016-010501 1.0

Så er det sommer, og folkeskolen.dk har sat biografbilletter inkl. tilbehør og et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller på højkant i en sommerkonkurrence. Der kommer nye spørgsmål de næste 2 uger, så følg med og forøg dine vinderchancer.

 Tricks