Blog
1   6

Brev fra ”Mutter Skrap”

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Hvert år begynder nye hold i hjemkundskab. Når børnene skal begynde, får forældrene en besked. Her er det lidt ”Mutter Skrap”, der skriver. Der kan være kaos indbygget i hjemkundskab, så vi kan lige så godt tage den fra start. Der er også lektier, og det kan være godt at øve sig i at vride en karklud, tørre borde af og vaske op i hånden. Det kan man nemlig ikke nødvendigvis, når man går i 6. klasse. Sådan her ser et typisk forældrebrev ud, når det er mig, der skriver det.

Kære forældre

Jeg har fået æren og fornøjelsen af at få jeres børn til madkundskab efter sommerferien.

Artiklen fortsætter under banneret

Køkkenet er et ikke ufarligt sted, så der er nogle regler, der skal overholdes. Der er også nogle sikkerhedsmæssige hensyn, eleverne skal være opmærksomme på. Der er kogende vand, skarpe knive og maskiner, der kan være farlige. Det er derfor vigtigt eleverne tager hensyn og er opmærksomme på hinanden.

I køkkenet skal eleverne lytte, række hånden op og stille spørgsmål, når jeg gennemgår opskrifter. De skal snakke stille sammen, når de laver mad og rydder op. Der er rigtig dårlig akustik i lokalet, så alle skal være opmærksomme på lydniveauet.

For at forberede eleverne kan I hjemme hjælpe dem i løbet af sommerferien. Det er en stor fordel, hvis alle kan:

·       Vride en karklud og tørre et bord af.

·       Kan vaske op i hånden.

·       Ved at der skal bruges varmt vand til opvask.

·       Kan dosere få dråber opvaskemiddel.

·       Kan tørre af.

·       Kan skrælle kartofler og gulerødder.

·       Kan lægge viskestykker og karklude sammen.

Der er fælles opgaver, som eleverne efterhånden selv skal tage ansvar for. Opvaskemaskinen skal være tømt inden, der skal spises, vasketøjet skal lægges sammen og lægges på plads, der skal fejes i hele lokalet.

Der dækkes bord og når maden skal spises, SKAL alle smage på maden. Det må gerne bare være en lille smule. Hvis eleven ikke kan lide smagsprøven, er der ingen grund til at kommentere det. De fleste børn finder ud af i løbet af året, mere modige til at smage og finde ud af, at de kan lide flere ting.

Der bliver mest lavet vegetarretter. Hvis der er elevere, der ikke må/kan spise specielle fødevarer, vil jeg gerne have besked. Vi bager og laver dessert, det vil sige, at kulhydratindtaget kan være højt, så ekstra motion er en god idé.

Alle former for bær og frugter modtages med kyshånd.

På glædeligt gensyn

 

Anne-Dorte


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.282 andre er allerede tilmeldt