Blog
0   16

Børn har ret til krat!

Abonner på nyt om Danmarks Naturfredningsforening & Friluftsrådet i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Børn har rigtig godt af at komme ud i naturen. Her kan de bevæge sig og lære nye ting, som lagrer sig på en anden måde end ved stillesiddende undervisning.

Det skal være nemmere at komme ud i naturen i løbet af en skoledag, fordi mange børn ellers ikke kommer ud i naturen.

En ny Gallup-undersøgelse viser, at nutidens skolebørn kommer langt mindre ud i naturen end deres bedsteforældre gjorde, da de var børn. Kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. Da deres forældre var børn, var 36 procent ude hver dag, mens 55 procent af bedsteforældrene kom ud dagligt.

Ifølge forældrene, så er børnenes lange skoledage en af hindringerne, mens det på hjemmefronten er elektronisk udstyr såsom iPad, der optager børnene og holder dem indendørs. Læs mere om undersøgelsen.

Som arbejdende mor til to drenge på 11 og otte år ved jeg, at det kan være svært at få skabt plads til naturen i hverdagen, der har det med at gå op i logistik og praktiske gøremål. Ferier er en anden sag. Her kan vi som forældre planlægge i god tid og trække stikket, når ferieugerne kommer, men i hverdagen har vi kun begrænset tid med vores børn.

Derfor ønsker vi heller ikke at løfte pegefingrene over for de pressede børnefamilier, men vi vil gerne have flere børn ud i naturen. Og her spiller I som undervisere en central rolle – både som rollemodeller og som dem, der jo tilbringer rigtig mange timer med børnene hver eneste dag.

Børn passer bedre på naturen, hvis de kender den godt

Skolerne skal have bedre rammer og vilkår for at bruge naturen som læringsrum - både for at invitere børnene ud i naturen og for at invitere naturen ind og udvikle spændende grønne undervisningsomgivelser på skolens områder.

Vi ved, at børn passer bedre på naturen, når de bliver voksne, hvis de kender den fra barnsben. Det er en af grundene til, at vi, Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening, hvert år holder Naturens Dag. I år er det den 9. september og har temaet bevægelse i naturen, men vi fejrer faktisk naturen hele ugen op til, hvor skoler og daginstitutioner laver aktiviteter i naturen. Sidste år var 154.000 børn tilmeldt Naturens Dag-ugen.

Naturens Dag: En god lejlighed til at komme ud i naturen

Udover at det er sjovt at være ude i naturen for børnene, viser undersøgelser af blandt andre den svenske professor Patrick Grahn, at aktiviteter i naturen er et vidundermiddel for både børns trivsel, humør og læring. Eller læs om denne undersøgelse fra Friluftsrådet om danskernes kærlighed til motion i naturen. Vores dygtige naturvejledere hører også ofte fra lærere, at der er færre konflikter i klassen, når læringen foregår udenfor i grønne omgivelser.

Inden i trækker stikket og tager på ferie, så kan I som undervisere skyde genvej til mere tid i naturen ved at tilmelde jeres klasser til Naturens Dag-ugen til september. Når i tilmelder jeres klasse og f.eks. laver med insektfælder i skolegården eller en udflugt ud i den lokale skov, så får I tilsendt gratis undervisningsmaterialer til inspiration. Læs om det på naturensdag.dk. På naturninja.dk og friluftsliviskolen.dk er der desuden også altid inspiration til natur- og friluftsaktiviteter at hente.

Friluftsrådet og DN vil gerne inspirere jer til at tage jeres skoleklasser med ud i naturen og blive klogere inden for de respektive fag. Det er målsætningen med denne blog. At få naturen ind i jeres hverdag ude på skolerne. Derfor bliver det næste blogindlæg fyldt med fagnære guides til naturen, som I kan lægge ind i undervisningen i det kommende skoleår. For vi ved, at naturen giver klogere, gladere og sundere børn. Og mon ikke, det så også bliver endnu sjovere at være lærer?

Vi håber, I alle får en dejlig sommerferie i det grønne.

Vi ses til Naturens Dag.

Grønne hilsner,

Maria Reumert Gjerding  

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.595 andre er allerede tilmeldt