Blog
0   16

Adams dimission

Abonner på nyt om Børn med autisme i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I den offentlige debat hører vi igen og igen, at børn med skolevægring skal tvinges i skole. Vi skal stille krav, true eller straffe familien, når barnet ikke kommer i skole. Det er både etisk forkert, og pædagogisk dumt.

Adam har autisme og kom til vores skole for fire år siden. Han er en faglig dygtig dreng, han har humor og er et meget hjælpsomt menneske. Adam lider også af angst. Angsten overvælder ham i den grad, at han lukker sig inde, er stille og har lange perioder, hvor han ikke kommer i skole.

En klasse for unge med autisme er ikke nok. En lille klasse, et velkendt og overskueligt miljø, strukturerede opgaver, der er individuelt tilpasset, visualitet, gentagelser, sociale historier, low arousal og alverdens autismepædagogik, er ikke nok for Adam. At komme op og afsted, at køre med taxa, at møde andre mennesker, at løse opgaver, er uoverskuelige krav for Adam. Krav som han ikke kan honorere, fordi angsten styrer ham, og fordi han lider af PDA (Pathological Demand Avoidance (ekstrem kravafvisning)).

Artiklen fortsætter under banneret

Adam har afsluttet 9.kl. og skal have sit afgangsbevis. Vi har lavet en ceremoni, som er tilpasset ham.

Han kommer sammen med sine forældre til dimission i klassen kl. 10.00. Vi sidder omkring et fælles bord og vores skoleleder holder en kort, og formel tale. Adam får sit bevis, og vi klapper. Lærerne holder en uformel tale, som får smilene frem, og sætter de eftertænksomme tanker i gang. Vi spiser saltstænger og chips, og vi drikker børnechampagne. Vi ønsker Adam tillykke med afgangsprøven, og vi ønsker ham godt på vej videre i livet. Efter en time er dimissionen slut.

Nogle børn med autisme lider også af angst og PDA, de er ekstremt kravafvisende og vælger at sige ”Nej tak”, eller ”Jeg vil ikke”, når vi præsenterer dem, for selv de mindste krav.

Et tværfagligt samarbejde med en anerkendende tilgang har hjulpet Adam. Tre gange 4 timer i skolen pr. uge, hvor undervisningen er målrettet afgangsprøven i dansk, matematik og engelsk. Et praktikforløb på en fagskole, som er tilrettelagt for Adam, har givet ham mod på, at se fremtiden i øjnene.

Adam havde skolevægring og hvis de professionelle omkring Adam havde valgt, at stille større krav og straffe familien, så er jeg sikker på, at han aldrig havde fået sit afgangsbevis.

Trusler og større krav virker ikke på drenge som Adam.

Viden, forståelse og samarbejde virker.

Tillykke med afgangsbeviset, Adam.

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.442 andre er allerede tilmeldt