Debat

Det seneste hug

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så kom det. Det næste læderende hug imod den i forvejen stærkt devaluerede folkeskole. Loven om de nye 10.-klasser. Ak, hvor forandret, må man sige med ord fra hedens digter. I den gamle blå betænkning sagde man ellers, at realeksamen i hvert fald ikke må devalueres. Og siden har man ombragt realeksamen og devalueret til den store guldmedalje, så vi alle sammen må i gang med at rode i skrotbunken for at finde kvaliteten. Med 14 timers obligatorisk faglighed som den sidste skrøbelige navlestreng til folkeskolen er 10. klasse ved at forlade folkeskolen tyngdefelt. Folkeskolen er hermed reelt reduceret med et helt skoleår. Ak, hvor forandret. Ingen ofrer de stakkels obligatoriske fag en tanke. Nej, ungdomsuddannelserne, der skal bringes til at lokke ude i horisonten, skal med brobygninger, usikkerhedsforebyggende foranstaltninger, selvvalgt opgave ganske overskygge skolens sølle forældede forsøg på at få unge til at vide mere efter end før, de kom i 10. klasse. Og selvfølgelig efterspørger de unge disse 10. koncentrationer, når skolen nu fortæller dem, at sådan noget er værd at spørge efter. Hver en time i dette skoleår med blikket stift hæftet på det forjættede land hinsides ørkensandet. Havde man så endda ladet ungdomsuddannelserne helt overtage dette udmarvede skoleår. Men nej! Det skal samles i kommunale, ghettolignende øhave for at kunne være både lidt folkeskoleagtig med rigtige prøver og først og fremmest ungdomsuddannelsesagtig med lidt tålt folkeskoleundervisning langt i baggrunden. Mage til makværk. Men så kan man jo se frem til ad åre igen at få lejlighed til at hvæsse de progressive knive, påvise makværket og lave nye besynderligheder på skoleområdet til glæde alene for politikere og deres pædagogisk id-esprudlende bagland.

Vagn Madsen

Brønderslev

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler