Netværket bag LOMA- lokal mad skriver til Merete Riisager i håb om at udbrede LOMA-konceptet på flere skoler og dermed skabe bedre trivsel og mere sundhed blandt eleverne i folkeskolen.

LOMA-netværk til Riisager: Find penge til skolemad

Netværket af LOMA-skoler og UC Lillebælt har i en skriftlig henvendelse til undervisningsminister Merete Riisager anbefalet tre forslag til, hvordan man kan styrke elevers sundhed og læring ved at integrere mad og råvarer i undervisningen.

Publiceret Senest opdateret

Loma

  • Skolemadprojektet Loma - lokal mad - begyndte som etpilotprojekt på Nymarkskolen i Svendborg i 2013. 
  • Projektet er siden blevet udbredt til skoler i Herning,Aalborg, Svendborg og Ishøj. 
  • LOMA'S formål er at gøre sundhed, lokale råvarer og eleversdeltagelse i tilberedningen af skolemad til en del af hverdagen påfolkeskolerne. 
  • I projektet indgår også, at lokale fødevareproducenter deltageri undervisningen som en del af folkeskolereformens åbneskole. 
  • LOMA er støttet af Nordea-fonden.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolemadsprojektet 'LOMA - lokal mad' kombinerer skolernes arbejde med sundhed, trivsel, læring og bæredygtighed med undervisning om mad og måltider på skolen. LOMA bygger eksempelvis på,at eleverne og lærerne spiser sammen for at skabe stærkere relation mellem elever og lærere.  

Stort skolemadsprojekt udbredes til flere skoler

Netværket bag LOMA består blandt andet af skoleleder Birgit Villebro fra Nymarkskolen i Svendborg og Adjunkt, Ph.d, Dorte Ruge fra UC Lillebæt. De har henvendt sig til undervisningsministeren på baggrund af en rapport fra Fødevareministeriets Advisory Board og Sundhedsstyrelsens 'Sundhedsprofil 2017', der begge peger på, at tidlig integreret indsats kan afhjælpe ulighed i sundhed og læring.

Elever og lærere til topmøde om lokal skolemad

De efterspørger blandt andet ministeren at afsætte forsøgsmidler, der i fem år kan støtte efteruddannelse af lærere, så de er klædt på til at integrere skolemad i fagene og udvikle nye læremidler indenfor mad som læringsredskab. De anbefaler også, at der oprettes en national pulje som skoler kan søge tilskud til, når de eksempelvis har fælles spisning eller skal anvende lokale råvarer.  Og så mener de også, at der bør afholdes en høring til efteråret om at integrere skolemad med et fokus på sundhed, dannelse, trivsel og læring.

 

Svar fra Riisager

I et skriftligt svar fra Undervisningsminister Merete Riisager giver ministeren udtryk for, at hun er enig i, at sund mad er afgørende for børns trivsel og læring. Men hun pointerer, at forældrene har ansvar for at børnene lærer, hvad der er sundt, selvom skolen kan bakke op om dette ved at lære dem om råvarer.

Til de konkrete forslag forklarer hun, at regeringen allerede har iværksat en række initiativer for at styrke børns viden om mad og sundhed. Her nævner hun en pulje på 10 millioner kroner i 2017, der skal styrke maddannelsen i folkeskolen.

"En af modtagerne af midlerne i puljen var Svendborg Kommune, der fik penge til at gennemføre et projekt på fire folkeskoler indenfor rammerne af LOMA", skriver hun i sit skriftlige svar.

Forskere: Lovgivning bør styrke måltider i skolen

Derudover refererer hun til Fødevareministeriets advisory board for mad, måltid og sundhed, der har til opgave at løfte danskernes mad- og måltidsvaner og generelle sundhed.

Det skal rådgive regeringen om, hvordan man kan forbedre danskernes kostvaner og sundhed. Det er en tværministriel indsats mellem Miljø- og fødevareministeren, Børne- og socialministeriet, Sundheds- og ældreministeriet og Undervisningsministeriet. Regeringen har afsat 40 millioner kroner til indsatsen i perioden 2018-2021.

Merete Riisager skriver samtidig, at det nedsatte advisory board afleverede sine anbefalinger til regeringen i foråret, og at regeringen vil være klar med en opfølgning efter sommerferien