Debat

Forfatternes festtale

Det har været sidste skoledag for flere uger siden. Nu er der snart translokation, dimission og sådan afslutning af virkelig mange uddannelsesforløb. Der bliver holdt taler, der gives gode råd til fremtiden og der sendes mange gode ønsker med alle de unge, hvad enten det er nye uddannelsesforløb, nye oplevelser eller nyt arbejde, der står på kalenderen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forfatternes festtale til færdiguddannede

Det har været sidste skoledag for flere uger siden. Nu er der snart translokation, dimission og sådan afslutning af virkelig mange uddannelsesforløb. Der bliver holdt taler, der gives gode råd til fremtiden og der sendes mange gode ønsker med alle de unge, hvad enten det er nye uddannelsesforløb, nye oplevelser eller nyt arbejde, der står på kalenderen.

Det er altid en glæde at give gode råd. De følges sjældent, men måske er der her enkelte citater, der kan give anledning til eftertanke, når festen er slut, og alt det nye begynder. Litteraturen byder her ind med en brugbar morale til enhver anledning:

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

1.  Piet Heins gruk: “Slid med vid, ting ta’r tid.” kan man altid citere for ens kolleger, medstuderende og …. for sig selv.

2. . I et hvert samarbejde gælder det: ”Hvis du vil bygge et skib, skal du ikke kalde folk sammen for at tilvejebringe tømmer eller tilvirke redskaber. Du skal ikke uddelegere opgaver til dem eller fordele arbejdet, men du skal vække deres længsel efter det store åbne hav.” Sådan sagde Antonie de Saint Expery i ”Den lille prins.” tilbage i

3. "For de ting vi skal lære, før vi kan gøre dem, lærer vi ved at gøre dem. For eksempel bliver mænd murere ved at mure og lyrespillere ved at spille lyre. På samme måde bliver vi retfærdige ved at handle retfærdigt, mådeholdne ved at handle mådeholdent og tapre ved at handle tappert" – det skrev Aristoteles i den Nikomacheiske Etik, bog 2, kapitel 1. Og det gælder altid: ingen er færdiguddannet blot fordi uddannelsen er færdig. Man bliver dannet gennem sit fag og sin uddannelse, men det tager tid.

4. ”Men der er et punkt, hvorpå alle mennesker kan kræve ligestilling – der er en af de menneskeskabte ting, der gør en tigger og en Rockefeller jævnbyrdige, den dumme og en Einstein jævnbyrdige og den uvidende og universitetsrektoren jævnbyrdige. Jeg taler om retten, mine herrer.”  Det er fra en klassiker: “Dræb ikke en  sangfugl” af  Harper Lee fra1960.

5. I SKAM siger den kontante Dr. Skrulle sådan til Isak (og alle andre): “Hvert menneske er en ø. Og den eneste vej fra ø til ø består af ord. Og så længe vi ikke snakker sammen, så bliver vi bare små ensomme øer, der må bedøve sig med piller. Helt som på Ibiza.” Og vil nogen tjekke, så er det fra sæson 3, episode 6.

6.  Den norske SKAM-serie kan igen ses på dr.dk Her kan man se sæson 2, episode 8, hvor Sana siger: Hvis du siger, du er for en fredelig verden, så må du jo prøve å forstå hvorfor andre tænker og handler som de gør. Og så må du acceptere, at ikke alle ser verden på samme måde som dig. Altså, du kan jo ikke tro, at du selv sidder inde med alle svarene om, hvad som er ret og galt.”

7. Forvent et praksischok. Hvis det ikke kommer, så er du ikke opmærksom nok.  

8. Nordisk Råds Litteraturpris gik til Vigdis Hjorth. I sin roman ”Leve posthornet” skriver hun: "At ingen er uden betydning og hver af os hver dag må vælge enten at bygge civilisationen op eller omvendt lade verden gå til grunde, og at vi har en opgave i de mindste ting."

9. Og fra Anne Marie Løn: ”Men meningen med livet .... at blive et bedre menneske hver dag, at forvalte sit talent, om det er aldrig så lille, at gøre sig umage og på den måde medvirke til menneskehedens fremme”

10.”Hvis bare jeg havde forstået det noget før. Det skulle ikke være perfekt. Det skulle være færdigt.” Det kunne gælde alle bekymringer over deadlines og perfekte afleveringer. Deter Knud Romer, der skriver sådan i ”Kort over Paradis” fra 2018.

Og husk: ”Livet er ikke lutter roser, det er også en dans på lagkage”

De gode råd kan gælde alle, men til lykke til enhver, der har er nået til sommerferien.

P.S: . Og i hele diskussionen om karakterræs og pres og snit og 12-taller kan man jo citere den canadiske forfatter Alice Munroe, der fik Nobelprisen i litteratur forrige år: "Se helt bort  fra det med karakterer. De der har brug for det, kan indhente det forsømte senere, eller klare sig uden. I virkeligheden meget enkle ting, visse kendsgerninger etc., er nødvendige for at Gå ud i verden. Hvad så med de såkaldte særligt begavede børn? Forkvaklet begreb. Hvis de er kvikke på den tvivlsomme akademiske måde, kan de let indhente det forsømte. Glem alt om Sydamerikas floder og Magna Charta.  Tegning, Musik, Historier fortrækkes."

Bodil Christensen

boc@ucn.dk

Læreruddannelsen, UCN