Succes ud af »Intet«

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange danske skolebørn har de sidste ti år læst Jane Tellers ungdomsroman »Intet«. Nu er turen kommet til tyskerne. Romanen storsælger netop nu i Tyskland og ligger over »Twilight« (eller »Biss zum Morgengrauen«)-bøgerne på bestseller-listerne.

Succesen hænger sammen med, at romanen behandler tunge, men universelle ungdomsemner, mener Jens Raahauge fra Dansklærerforeningens Forlag, der udgiver bogen i Danmark.

Hvad er det, der gør, at bogen kan begå sig i Tyskland?

»Den beskæftiger sig med nogle helt universelle spørgsmål om det at være ung. Nemlig hvorfor vi er her, og hvad det er, der betyder noget. Religion og den slags. Det optager unge mennesker i alle lande«.

Vidste du, at det var en kommende international bestseller, I udgav for ti år siden?

»Det var tydeligt, at bogen havde potentiale. Det har børnebøger, der anfægter tabuer, altid. Men den solgte stort set ikke de første to år. Der var blandt andet indkøbscentraler, der mente, den var uegnet for børn. Men den brød igennem barrieren, og da den fik Kulturministeriets Børnebogspris, begyndte det at gå stærkt«.

I Tyskland privatsælger bogen, mens den i Danmark stadig mest er skolebog. Kan den komme til at privatsælge i Danmark?

»Det er de børnebøger, som forældre ikke mener, at de selv har taget skade af at læse i skolen, der sælger i Danmark. Se hvordan Ole Lund Kirkegaard stadig tordner igennem. Bedsteforældre køber stadig »Spørge Jørgen«. Man kunne sagtens forestille sig, at vi begynder at se unge forældre, der blev gjort begejstrede for »Intet« i skolen, der nu begynder at købe den til deres børn«.

abr@dlf.org