Dokumentation: De svenske test

»Sverige har vist vejen«, siger rejseholdet. Men Sveriges test ligner mere afgangsprøver end nationale test, erfaringerne er fra offentliggørelse af 9.-klasse-prøver, og de svenske myndigheder erkender, at det slet ikke går den rigtige vej med svensk skole.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Sverige har vist vejen, så man får nuanceret information om skolens resultater«, siger lederen af regeringens skolerejsehold Jørgen Søndergaard. Han har den svenske model som forbillede i sin rådgivning til de politikere, der netop nu skal finde ud af, hvordan de vil håndtere regeringens erklærede mål om at offentliggøre resultaterne fra de nationale test på skoleniveau.

Derfor har Folkeskolen kigget på de erfaringer, man har med nationale test og offentliggjorte skoleresultater på den anden side af Øresund.

De svenske test ligner afgangsprøver

Sverige har ikke afgangsprøver i skolen, men har i stedet tradition for en obligatorisk national prøve i centrale fag i 9. klasse. De svenske elever har forladt skolen udelukkende med den afgangskarakter i fagene, som de har fået af deres lærer, men læreren har haft prøveresultatet som en støtte i karaktergivningen. Resultaterne af 9.-klasse-prøven offentliggøres på skoleniveau. Det er læreren selv, der retter prøven, dog tog Skolinspektionen sidste år for første gang et stort antal prøver ind til kontrolretning. Det er store prøver, der varer flere dage at afvikle og rummer elementer som gruppesamtaler, matematisk problemløsning og skriftlig fremstilling - de ligner altså mere danske afgangsprøver, end de ligner de danske computerbaserede nationale test.

Ikke alle testresultater offentliggøres

Siden 1996 har svenskerne også haft frivillige nationale prøver i 5. klasse, som også er omfattende prøver med skriftlig fremstilling, problemløsning med videre. Sidste år var 5.-klasse-prøven for første gang obligatorisk, og de enkelte skolers resultater blev for første gang offentliggjort. Fra og med foråret 2010 har også de svenske 3.-klasse-elever deltaget i nationale prøver. Også her er det planen at offentliggøre resultaterne på skoleniveau, men det sker først i oktober i år. De svenske erfaringer med offentliggørelse af resultater ud over 9.-klasse-prøven begrænser sig altså til én gang, hvor man har offentliggjort prøveresultaterne fra 5. klassetrin.Resultaterne offentliggøres på en række forskellige måder. På den enkelte skoles hjemmeside ligger en resultatrapport, som sammenfatter resultaterne af trivselsundersøgelser, lokale målinger, antal elever, der har nået målene i de nationale prøver, med videre. Derudover findes databaser over afgangskarakterer og prøveresultater, hvor man kan udtrække dem både i rene tal og korrigeret for elevernes socio-økonomiske baggrund.

Det går den forkerte vej i Sverige

Den svenske statslige myndighed Skolverket offentliggjorde sidste år en rapport, som konkluderede, at det faglige niveau i den svenske skole er faldet siden 1990, og at hovedårsagen er segregering, altså socialt opdelte skoler. Den tiltagende segregering skyldes ifølge rapporten en kombination af en øget boligmæssig opdeling af befolkningen, frit skolevalg og indførelsen af de såkaldte fritstående skoler, som er privatejede skoler drevet for offentlige midler. Rapporten siger ikke noget om nationale test eller offentliggjorte testresultater.

Kilde: Skolverket.se

Læs mere

Omde svenske nationale test på skolverket.se

Siris-databasen, hvor de enkelte skolerstestresultater kan hentes for 9. klasse-prøven og fra og med sidsteår også fra 5. klasse-prøven

Rapporten om årsagerne til nedgangen i den svenskeskoles resultater