Blog
1   34

Veduhabångnmæ?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Ved kassen i Netto spildes tiden ikke med unødvendige stavelser

”Veduhabångnmæ?” siger kassemedarbejder Frederik Strahlendorf, der arbejder i Netto på Jernbane Allé i Vanløse, cirka 400 gange i løbet af sin arbejdsdag.

Hvis man optog sætningen og spillede den uden at fortælle noget om situationen, ville den være uforståelig, for Frederik reducerer alle tryksvage lyde og udtaler de fem ord i ”Vil du have bonnen med?”, som om der var tale om ét langt ord med tryk på ”bång”.

Sev om hans ”Veduhabångnmæ” er voldsomt reduceret, fungerer det fint ved kassen i Netto.

På samme måde fungerer andre stærkt reducerede udtryk som ”haangoda” og ”iliimåd” også fint i Netto, hvor kommunikationssituationen er helt klar, og der mange kunder i kø og ingen tid til overflødige stavelser.

Artiklen fortsætter under banneret

Når der ikke er så travlt, kan der godt blive tid til lidt flere ord: ”Skajasmide bångn ud ælåveduhadnmæ?” eller ”Vadede heli i da?”

Et sprog er meget afhængigt af den kontekst, det optræder i, hvad vi måske har tendens til at glemme, når vi efterlyser et pænere og klarere dansk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.599 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
928 andre er allerede tilmeldt