Anmeldelse Natur/teknologi
0   19

Sig det med billeder

Multimodale læremidler, hvor tekst, animation og levende billeder spiller sammen, er fantastiske til at øge forståelsen af komplekse fagligheder, som vi gerne vil berige vores elever med.

Naturanimation.dk

Fakta


Titel
Naturanimation.dk

Forlag
Naturanimation

Mon ikke vi alle har oplevet situationer, hvor vores didaktiske evner er kommet til kort i forbindelse med forklaring af komplekse sammenhænge. Her kan billedmateriale være guld værd til at illustrere, forklare, tydeliggøre og beskrive. Der er valid forskning, der dokumenterer, at vores hjerne kan opfatte flere informationer, hvis informationerne formidles i forskellige farver. Om det også gælder for levende billeder, har jeg ikke dokumentation for, men vil rigtig gerne tro på det.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er også dokumenteret forskning, der understøtter brug af billeder i læringssituationer. Det handler om, at eleverne får billeder på fagligheder, hvis intentionen er, at det skal lagres i langtidshukommelsen og derved være brugbar viden, som kan trækkes frem og benyttes igen. Derfor kan animationer være et vigtigt redskab til at skabe indsigt, forståelse og læring.

Hjemmesiden naturanimation.dk, udviklet af Naturvidenskabernes Hus med hjælp fra Animationsskolen i Viborg, har en noget anden indgang, da de lader eleverne producere deres egne animationer. Eleverne benytter egne produktioner til at formidle, hvad de har lært. Animationerne bliver derved ideelt set dokumentation og evaluering af, hvad eleverne har lært. Men som interviewede elever fortæller i en præsentationsvideo på forsiden, kommer man let til at fokusere på andet end indholdet, når en ny formidlingsform skal læres.

Vær derfor skarp på, om fokus skal være på at lære eleverne at fremstille animationer, eller om det fagfaglige skal være omdrejningspunktet. Læringsmæssigt er anderledes formidlingsformer rigtig godt i de fleste læringssituationer og ikke kun i naturfagene, som hjemmesiden henvender sig til.

Der er masser af læring i at lade eleverne benytte kreative formidlingsformer. Og når eleverne mestrer denne formidlingskunst, kan fokus på det fagfaglige blive omdrejningspunktet. Ansvar for formidling har en rigtig god virkning i forhold til ansvarlighed og fordybelse.

Brug hjemmesiden som supplement sammen med alle de andre gratis værktøjer på nettet til at fremstille film og animationer med eleverne. På trods af dens hjemmestrikkede videoer finder du udmærkede værktøjer og øvelser på hjemmesiden til at arbejde med kunsten at lave animationer med dine elever.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.504 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
11.503 andre er allerede tilmeldt