Fodboldtræner Ida har rekrutteret mange af pigerne på fodboldholdet Girls United ved at spille bold med dem i gården i Sydhavn.

Ny webserie: Driblende rollemodeller skal inspirere unge

Ny web-serie sætter fokus på muslimske piger, der spiller fodbold trods vaklende accept for familien. Serien kan være med til at generere debat om de 13-åriges univers.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Radio har lavet en ny web-serie om pigefodboldholdet Girls United. Serien sætter fokus på, hvordan det er at være pige og 13 år, når det kommer til venskaber, sammenhold og identitetsspørgsmål. 

Fodbold gør skolen til en leg

Brunt pigehold

I dag har dokumentarweb-serien Girls United premiere, hvor vi følger fire piger, der er gået fra at spille fodbold i gården ved Sydhavnen til at spille klubfodbold på holdet Girls United. De har alle muslimsk baggrund, hvilket ifølge instruktøren Malene Rykjær er tilfældigt.

"At pigerne stort set alle sammen kommer med en anden etnisk baggrund er umiddelbart underordnet, men selvfølgelig fascinerende, fordi de er underrepræsenteret på skærmen og ude i klubberne, særligt de større piger med tørklæde", siger hun i en pressemeddelelse.  

Selvom serien ikke handler om at føle sig anderledes eller om at have en anden etnisk baggrund end dansk, så lægger den, ifølge pressemeddelelsen op til spørgsmål som, 'må muslimske piger spille fodbold?' 'kan man spille fodbold i lang nederdel?'.

Azall på 13 år har spillet fodbold, siden hun var helt lille. Hun startede på Girls United for et år siden. Hun fortæller, at det bedste ved at spille på holdet er sammenholdet.

"Jeg har fået nye venner og er begyndt at motionere meget mere. Efter at jeg begyndte i Girls United motionerer jeg også mere i frikvarterene", siger hun.

"Vi skal rykke grænserne"

Pigerne er meget påvirket af deres forældres holdning til påklædning. Samtidig fylder forældrenes vaklende accept af valget om at spille fodbold meget for pigerne. Malene Rykjær,mener, at pigerne kan betragtes som helt særlige rollemodeller, der kan inspirere andre til at gå efter deres drømme.

"Vi håber, at serien vil rykke grænser for opfattelsen af, hvad en muslimsk pige kan og må", siger Malene Rykjær. 

Serien kan være et godt udgangspunkt for at debattere både, hvad det vil sige at være en muslimsk pige i det danske samfund, men også om nogle af de konflikter, der kan være forbundet med det 13-årige venindeunivers.

Serien hedder ligesom fodboldholdet Girls United og har premiere i dag på DR Ultra.