Blog
0   15

Tysklandsstrategien i klasseværelset

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Gode sprogkundskaber i tysk efterspørges jævnlig og behovet herfor er italesat adskillige gange, men stik imod alle de gode intentioner er danskerne i stigende grad ikke længere gode nok til at gebærde sig på tysk. Når det kommer til tysk tale er der nu et stort ”aber dabei”. Regeringen har formuleret en tysklandsstrategi: Danskerne skal blive bedre til at tale tysk. Men det kræver at strategien bliver udmøntet i klasseværelset. En strategi uden penge varer som bekendt ej længe.

Mange års sparekniv på læreruddannelsen udfordrer videreudviklingen af en vedkommende, motiverende tyskundervisning. Sparekniven må lægges i skuffen og erstattes af en øseske, der hælder mere og udvidet tysk op i de rette økonomiske rammer. Ellers vil regeringens tysklandstrategi næppe lykkes.

Sprogforståelse er også kulturforståelse. I en tid med angelsaksisk medie- og underholdningsdominans kan det være forfriskende at gå på opdagelse i det righoldige tyske kulturudbud i form a film, tv-serier, debatprogrammer m.v.  og herved score en ekstra vinkel på virkeligheden - nu hvor verden er præget af facebookskandaler og fake news. Den snigende fremmedgørelse af vore vigtigste nabosprog, som vi oven i købet deler en masse fælles gloser med, må stoppes.

Gode tyskkundskaber er ikke kun et spørgsmål om kultur, de udgør også et ekstra trumfkort for handelen med vores sydlige nabo. Her gælder det ligeledes om ikke at nøjes med en fælles forståelse på engelsk, men gøre sig gældende med et ”Besser dabei” på tysk.  Alene af den grund burde tysk tale være sød musik i danskernes ører. 

Tysklærerforeningen for Grundskolen (TLFG) tager til det kommende Folkemøde regeringen på ordet og anviser en farbar vej, der kan få flere danskere til ganske naturligt og sikkert at tale (bedre) tysk. Vi siger: ”Besser dabei” -  vær med på de tyske noder og find melodien. Bliv bedre og beriget hele tiden!

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
996 andre er allerede tilmeldt