Sundhed
0   141

Katrine Klinken: Ny Nordisk Hverdagsmad kan gøre en forskel

Bær, rødder og urter fra danske skove og bed skal danne grundlaget for et stort forsøg med skolemad og mad i private hjem. Katrine Klinken har været kosulent på projektet. Hun håber, at god mad i institutionerne kan bane vej for god mad i hjemmene.

Hønsefrikasse med friske hestebønner og strandurter og desserter med kærnemælk og bær fra danske skove skal på bordet i skoler og i private hjem, når Ny Nordisk Hverdagsmad sætter et stort forsøg i gang. 1000 skolebørn og 200 overvægtige danskere skal gennem et halvt år teste sunde menuer lavet på nordiske råvarer. Maden fra det nye nordiske køkken har været under udvikling i et år. Både ernæringseksperter, kokke og forskere i bæredygtighed, har været med i udviklingen af projektet. Katrine Klinken er kok, madskribent, kogebogsforfatter og kommentator på ernaeringogsundhed.dk. Hun har været med til at se menuplaner til skoleelever igennem og komme med input til opbygningen af den kulinariske del af projektet.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er brug for en ordentlig madkultur

"Jeg føler, at jeg har kunne bidrage med, at vi også tænker meget i mad og måltider og ikke bare i snæver ernæring. Det er der madkampen er i øjeblikket. Man må se på, hvordan dylen der bliver der sat tid og kræfter af til, at lave mad til børn. Hvordan man sætter sig ned og bruger tid på at spise ordentlig mad i en madkultur, hvor mad ikke er noget man skal bruge for meget tid og for mange penge på", siger Katrine Klinken.

Det er professor Arne Astrup fra LIFE, København Universitet, der sammen med kokken Claus Meyer står bag forskningsprojektet OPUS, som sætter forsøgene i værk. OPUS.

En praktikers bud på god hverdagsmad

Katrine Klinken føler, at mændene bag forskningsprojektet har været glade for at få bidrag fra nogle af dem, der stå med hænderne i bolledejen, og som er vant til at tænke på, hvad børn kan lide, og hvad der skal til for at få dem til at spise ny mad.

"Vi har været inde i, hvordan får du lavet noget, der smager godt og er fornuftigt. Hvordan får man en varieret uge. Hvordan får man smag nok. Jeg har slået et slag for, at de får flere retter. At man får desserter ind i mellem, at der også er det i det, at sund mad er, at spise noget andet end slik og sodavand", siger Katrine Klinken.

Lokal mad udvikler sig over tid

Hun kan godt synes, at det er lidt krukket, at der i projektet er så stort fokus på, at maden skal komme fra de nordiske lande.

"Vi har jo også tomater herhjemme og figner på træet i haven. Det at spise lokalt er noget, der udvikler sig. Hvis vi havde spurgt for 500 år siden, så kunne kartoflerne ikke være med - og det er de jo i dag. Men det der med at spise æblerne fra træerne og spise det der passer til årstiden, det synes jeg er rigtigt godt. Men man skal passe på, at projektet bliver for nationalistisk".

Hun tror dog på, at projektet kan være med til at gøre en forskel.

" I overordnet perskektiv er det rigtig godt, at man vil sætte fokus på at tilberede mad og bruge noget lokalt. Man kan håbe, at det kommer til at betyder noget. Jeg tror rigtig meget på, at der, hvor man kan gøre noget, er at sørge for, at institutionerne laver ordentlig mad. Hvis man laver god mad i kantinen, så kan det påvirke noget".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.281 andre er allerede tilmeldt