Debattører og forskellige eksperter debatterer ti danske værdier i 12 nye korte film, der har til formål at skabe debat i klasseværelset. Hella Joof taler i en af videoerne om kropsligt frisind.

12 film sætter danske værdier på dagsordenen

I mandags blev 12 debatfilm også kaldet DIGItalks om danske værdier lanceret. Debattører og forskellige eksperter optræder i de 12 korte film. De tager hver især ti værdier op til debat.

Publiceret

digitalks

  • Frisind af Hella Joof, filminstruktør og skuespiller
  • Velfærdssamfund af Martin Ågerup, direktør i CEPOS
  • Frihed af Jonas Christoffersen, direktør ved Center formenneskerettigheder
  • Lighed for loven af Michael Sjöberg, formand for Den DanskeDommerforening
  • Kønsligestilling af Natasha Al-hariri, konsulent og jurist, ogNima Zamani, radiovært
  • Det danske sprog af Maya Ilsøe, manuskriptforfatter
  • Hygge af Mia Stensgaard, scenograf
  • Tillid af Anne-Marie Søndergaard Christensen, lektor ifilosofi
  • Frivillighed og foreningsliv af Mathilde Zwinge, frivillig iUngdommens Røde Kors
  • Den kristne kulturarv af Kathrine Lilleør, præst ogdebattør
  • Rigsfællesskabet og Grønland af Konrad Nuka Gotfredsen,billedkunstner
  • Rigsfællesskabet og Færøerne af Ragnhild HjalmarsdottìrHøjgaard, tekstilkunstner 

Kilde: Undervisningsministeriet.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2016 valgte danskerne ti værdier, der skulle være en del af Danmarkskanonen. Det er disse ti værdier, der debatteres i de 12 korte debatfilm.  

Skuespiller og filminstruktør Hella Joof taler eksempelvis om frisind, hvor hun refererer til den seksuelle revolution, hvor frontkæmpere for den seksuelle frigørelse kæmpede for at skabe kropsligt frisind i samfundet.

Hella Joof fortæller, at hun mener, at vi kan takke disse frontkæmpere for den frihed, vi har i dag. 

"Vi skal fejre, hvor vi er, og hvor vi er nået til", siger hun i filmen og uddyber, at hun savner mere kropsligt frisind i dag.   

"Vi begynder at skære skiver af det danske frisind. Jeg savner frisind, når det kommer til den nøgne krop. Engang gik vi topløse på stranden om sommeren og nøgne i vandet om vinteren. Men nu til dags går børn næsten ikke engang i bad sammen efter idræt". 

 

Demokrati på skoleskemaet

I en anden video kommer debattør Natascha Al-hariri og jurist og radiovært Nima Zamani med deres bud på kønsligestilling. 

"Forestil dig, at du kigger rundt i din klasse med måske 30 elever, hvor kun den forreste halvdel må komme til orde eller tage på udflugt", siger Nima Zamani og fortsætter.

"Tanken om at nogle vælges fra udelukkende på baggrund af, hvor de sidder, virker måske absurd, men det er ikke langt fra sandheden i nogle dele af verdenen", siger han. 

Danske elever har en førsteplads i demokratiforståelse

Ud over kønsligestilling og frisind kan man i filmene høre om værdierne frihed for loven, tillid, frihed samt frivillighed og foreningsliv. De 12 film over de ti værdier er blandt andet tænkt til at kunne bruges i undervisningen i folkeskolen. 

"Frihedsrettighederne, ligestilling mellem kønnene og den kristne kulturarv er umistelige værdier i vores samfund. DIGItalksene skal bidrage til, at børn og unge kan samle værdierne op og tage dem på sig. De er en hjælp til, at den næste generation kan genopfinde demokratiet og det frie samfund og gøre det til deres eget - det sker blandt andet, når vi taler og debatterer med hinanden. Jeg håber, at de nye DIGItalks kan være med til at få debatten til at leve og udvikle sig i klasseværelserne", siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelse.

UVM.dk: Film skal være med til at skabe debat om danske værdier i undervisningen