Debat

OK18: Husk nuancerne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens jeg skriver disse linjer, vokser stemmebarometeret stille og roligt. Netop nu har 66,4 procent af foreningens medlemmer stemt om overenskomstresultatet. Der er stadig tre dage tilbage af afstemningsperioden, så vi skal nok nå et stykke over 70 procent - det er rigtig godt.

Ved afstemningen om et overenskomstresultat er der kun mulighed for et ja eller et nej - der er ikke plads til nuancer. Når du læser denne klumme, ved vi alle, hvor stor andel af stemmerne der var på henholdsvis ja og nej, men fortsat kan vi ikke se nuancerne, for det er helt sikkert, at der ligger mange forskellige overvejelser bag såvel jastemmerne som nejstemmerne. Det skal vi huske på, når vi vurderer resultatet af afstemningen.

Med en stemmedeltagelse på over 70 procent kan vi roligt sige, at afstemningen er repræsentativ og dermed udtryk for holdningen i medlemsskaren. Derfor er det nu vores fælles resultat, uanset hvad vi hver især stemte - og uanset hvad udfaldet er blevet. Og vi må sammen gøre alt, hvad vi kan, for at afstemningsresultatet bliver brugt på en måde, så det fremmer gode arbejdsvilkår for alle medlemmer af Danmarks Lærerforening.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

For at sikre, at det sker, har hovedstyrelsen besluttet at indkalde kongressen ekstraordinært til møde torsdag den 7. juni, hvilket er dagen efter, at Forhandlingsfællesskabet har meddelt arbejdsgiverne, om overenskomstresultatet er blevet godkendt eller ej.

Vi skal ikke bruge kongressen til at evaluere overenskomstforløbet. Det kræver langt bedre forberedelse og vil ske på den ordinære kongres i slutningen af oktober. Kongressen skal bruges til at sikre, at hele organisationen hurtigst muligt bliver gearet til på alle niveauer at bruge afstemningsresultatet til at skabe forbedringer i arbejdsvilkårene.

I Danmarks Lærerforening er vi begunstiget af engagerede medlemmer, dygtige tillidsrepræsentanter og en fintmasket lokal struktur. Det giver os nogle unikke kort på hånden i forhold til at få fulgt op på en overenskomst. Og så har vi en af de højeste organisationsprocenter på det danske arbejdsmarked. Det er helt afgørende for vores muligheder. Valget mellem et ja og et nej giver ikke plads til nuancer, men uanset om det bliver et ja eller et nej, skal der være plads til os alle i foreningen.

Med den ekstraordinære kongres sender vi et klart signal om, at vi sammen er klar til det fortsatte arbejde for medlemmerne - uanset udfaldet af afstemningen. Og nu er der i øvrigt 67,4 procent, der har stemt. Det betyder, at cirka 500 har stemt, mens jeg har skrevet denne klumme!