Sarah Urgaard og Trine Hemmer-Hansen har stemt henholdsvis nej og ja. Men de er enige om, at der skal kæmpes videre for bedre arbejdsforhold til lærerne.

Lærere: Vi vil stadig kæmpe for bedre arbejdsvilkår

Stemningen i lærerdebatten på sociale medier i går var en blanding af lettelse over ikke at skulle i konflikt, vrede over at 'nok er nok' ikke holdt hele vejen, og ærgrelse over, hvis politikere og offentligheden nu tror, at lærerne er glade.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Reaktionerne spændte fra dem, der står klar til at melde sig ud af DLF i den ene ende, til dem, der mener, Anders Bondo har gjort et stort arbejde og fået det bedste ud af en meget svær situation i den anden. Og efterhånden som mediernes udlægninger kom frem efter afstemningsresultatet i går, bredte der sig også en ængstelse blandt lærerne for, at KL, politikere og den brede offentlighed tolker det, at tre ud af fire lærere har stemt ja, som et udtryk for, at de er tilfredse med de nuværende forhold. For det er der bred enighed på tværs af ja og nej-siden om, at man ikke er.

"Jeg vil have bedre arbejdsforhold nu"

Folkeskolen.dk har spurgt to lærere, som ikke ellers havde ytret sig i debatten om afstemningen, om deres reaktioner. Sarah Urgaard, som er lærer på Kobberbakkeskolen afdeling Sydby i Næstved og blogger på folkeskolen.dk, stemte nej. Men hun fortæller, at hun faktisk inderst inde håbede på, at resultatet blev et ja.

"Selvom jeg er meget utilfreds med denne her løsning, som jeg ikke en gang vil kalde en løsning, så er jeg glad for, at jeg ikke skal ud og stå på gaderne i sommeren, imens allerede andre har sommerferie", siger hun.

"Jeg har fortjent min sommerferie, og det er jo desværre sådan, at som lærer er man så presset, at man lever fra ferie til ferie. Det er den eneste måde, man overlever på. Og det vil heller ikke lægge noget pres på hverken KL eller politikerne, at vi strejker, imens eleverne har ferie", siger Sarah Urgaard.

I stedet for at stemme nej havde hun foretrukket muligheden for at kunne stemme blankt, da det ville have givet hende muligheden for at vise sin utilfredshed uden at risikere at sende sig selv og sine kolleger ud i en konflikt.

"Jeg vil ikke have en kommission. Jeg vil have bedre arbejdsforhold nu. Vi kan ikke vente tre år mere. Det har vi allerede gjort siden 2015. Jeg mener, at lærerne er blevet kørt fuldstændig over igen og igen. Og nu sidder jeg bare og venter på, at det sker for sygeplejersker og politimænd og hvem der nu ellers kommer efter os", siger Sarah Urgaard.  

Lærerne stemmer klart ja til overenskomstforliget

Vil kæmpe for mere forberedelsestid

Trine Hemmer-Hansen er lærer på Virupskolen og dansk- og idrætsfaglig rådgiver på folkeskolen.dk.

"Min første reaktion var, at det var, hvad jeg håbede på. Jeg har selv stemt ja. ikke fordi jeg nødvendigvis synes, at vores arbejdsvilkår er gode. Men mere fordi jeg virkelig vil være i tvivl om udbyttet af endnu en konflikt", siger hun.

Trine Hemmer-Hansens skole ligger i Aarhus Kommune, som har en lokalaftale, så umiddelbart tror hun ikke, at ja'et vil ændre noget på stemningen på lærerværelset.

4 ud af 10 lærere i Zieglers hjemkommune stemte nej

"Selv om vi har en lokalaftale, vil vi stadig kæmpe for bedre og mere rimelige vilkår i forhold til forberedelsestid - eller mangel på samme. Mange af os har 27 undervisningslektioner, som skal forberedes. Det kan simpelthen ikke gøres ordentligt og med en vis stolthed på de få timer, vi har til det".

Urafstemning: Alle kredse har ja-flertal