Jacob Mark talte sig varm om unges mistrivsel og præstationskrav

Jacob Mark: ”Giv de unge ro og fortæl dem, at de er ok, som de er”

SF’s Jacob Mark holdt brandtale i Folketinget over de mange test og karakterer et barn udsættes for. Han vil arbejde for mere ro i børns og unges liv. På baggrund af Børnerådets undersøgelse om unges mistrivsel kalder han undervisningsministeren i samråd.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kig på børne- og ungeliv og se den struktur, vi giver dem", sagde Jacob Mark fra Folketingets talerstol og remsede op: Børn sendes hurtigtigere fra vuggestue til børnehave - for at spare penge. Børnehavebørn sendes hurtigere i skole, fordi det er billigere. Hvis barnet bor i et udsat område kan det nu risikere at skulle til stopprøve i børnehaveklassen, hvis det ikke klarer sprogtestene, og så er der de ti nationale test gennem et skoleliv. De kan i øvrigt blive til 30, hvis skolen går ind for for-test.

Hver femte elev i 8. klasse føler sig meget presset

Jacob Mark har lagt talen ud på Facebook, hvor han skriver, at han fik mulighed for at holde denne tale, og at det betyder meget for ham, fordi det er uholdbart med alle de test og prøver. Og Børnerådets nye undersøgelse viser, at elever i 8. klasse - og især pigerne - i høj grad føler sig pressede i skolen. Der er tale om mistrivsel, og det må der gøres noget ved.

Se Jacob Marks tale i Folketinget

"Hvad er det, vi byder de unge i dag? Fart på. Stopprøver, test. Ikke-uddannelsesparathedsstempler. Uddannelsesloft. Forleden havde jeg et forslag i Folketingssalen om at nedsætte en gruppe, til at komme med forslag til, hvordan vi kan forbedre de unges trivsel. Det blev stemt ned", skriver han.

"De mange test, prøver, karakterer, ranglister skal stoppe. Vi skal give de unge mere ro på. Vi skal overbevise dem om, at alt hvad de gør ikke behøver at give nytte. At det er okay, at de er til, uden at det er, fordi de skal bruges på arbejdsmarkedet senere hen".

Jacob Mark taler sig varm og gennemgår hastigt et barneliv frem til ungdomsuddannelse og uddannelsesloft samt til et job med stigende effektiviseringer eller til at man knækker nakken og som et af de vildeste eksempler bliver kørt i taxa frem og tilbage til en halv times arbejdsprøvning.

2018 kan blive et skæbneår for nationale test

Hans tale er blevet delt af mange på Facebook og har over 1 million visninger.

 

Minister i samråd

På baggrund af Børnerådets nye undersøgelse har Jacob Mark kaldt undervisingsminister Merete Riisager i samråd.

Til Ritzau har Jacob Mark uddybet sin holdning: "Det er frygteligt, at så mange unge mennesker i det her land ikke har det godt og mistrives. Vi er nødt til at reagere på det fra politisk side. Jeg synes ikke, ministeren kommer med nogle svar. Hun anerkender nærmest ikke, at det er et problem. Vi håber, vi kan presse hende til selv at komme med forslag til, hvordan flere unge kan få det godt".

Mette Frederiksen: De nationale test har taget overhånd

Børnene svarer i Børnerådets nye undersøgelse netop, at de føler sig pressede af de mange krav om præstationer, og at de dermed har lavere livskvalitet. Børnerådets formand Per Larsen er også citeret af Ritzau. Han er meget bekymret og mener, at man skal stoppe retorikken om de mange krav i børns og unges liv, da han ellers frygter, at de kan få følgevirkninger af præstationskravene i resten af deres liv. Han opfordrer også politikerne til at stoppe op og se på den mistrivsel, som undersøgelsen viser.