Blog
3   6

Den enkeltfaglige tværfaglighed

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er en tendens til at tænke i tværfaglige prøver i disse år. Den naturfaglige fællesprøve er indført, og der er lavet forsøg med en fælles kulturfagsprøve. Men kan man arbejde tværfagligt uden at udvande fag-fagligheden?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke går ind for en fælles kulturfagsprøve. Som beskikket censor har jeg været ude på flere skoler, der har arbejdet med historie, samfundsfag og kristendomskundskab som et fælles fag: kulturfag. Der har været mange supergode forløb og dygtige elever. Men et sted halter det. Kristendomskundskab bliver i opgivelser og prøvesituation reduceret til etik og ikke-kristne religioner. Kristendommen og bibelske fortællinger glimrer ved deres fravær.

Tværfaglighed

Men skal kristendomskundskab så bare være en ø for sig selv?

Ikke nødvendigvis. I løbet af skoleåret er der rig mulighed for at arbejde kulturfagligt med nogle emner, hvor det giver mening. Det kunne være et emne som menneskerettigheder, der blev behandlet på en fagdag. Hvert kulturfag får en til to timer, og eleverne skal på skift have de tre fag.

Artiklen fortsætter under banneret

Fagene bidrager med hver sin faglighed og redskaber til at belyse emnet. Dagen sluttes af med at eleverne laver en tværfaglig problemstilling.

 

Fagenes værktøjskasser

Hvert fag har sine egne faglige værktøjer. De har deres egne fagord og områder. Det kulturfagene har til fælles er metoderne. Kildekritik, kulturteknikker og prøveform.

 

Den enkeltfaglige tværfaglighed

Ude i samfundet hænger tingene sammen. Det skal eleverne naturligvis være rustet til at gennemskue. Derfor skal de arbejde tværfagligt. Men det må ikke være på bekostning af det enkeltfaglige. Det tværfaglige kan kun fungere, når man har det fag-faglige på plads.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
996 andre er allerede tilmeldt