I dag fejrer en masse elever sidste skoledag også kaldet karameldag.

Hvorfor fejrer vi sidste skoledag?

Sidste skoledag fejres hvert år med karameller, barberskum og for nogles vedkommende alkohol. Men traditionerne passer ikke til nutidens børn og unges skødesløshed, mener historiker Ning de Coninck-Smith.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når eleverne i dag fejrer slutningen på 10 års undervisning ved at møde op i vilde kostymer og med taskerne fulde af farverige karameller, er det udtryk for en tradition, der ifølge historiker Ning de Coninck-Smith daterer sig helt tilbage til dengang i forrige århundrede, hvor mellem- og realskolen var sidste stop, inden de unge skille i lære på kontor eller hos den lokale smed.

"Sidste skoledag var på den ene side forbundet med en vis uskyld. Det kan vi blandt andet se med udklædningen og karamellerne. På den anden side handlede den også om, at børnene efter afsluttende eksamen skulle træde ind i de voksnes rækker. Der var derfor også tale om et overgangsritual", siger Ning de Coninck-Smith.

Hendes bud på denne dags festligheder og udskejelser er forbundet med en vis historisk dimension i forhold til det samfund, vi lever i. Hun forklarer ritualerne denne dag ud fra to perspektiver. På den ene side har sidste skoledag været et udtryk for et opgør med barndommen, hvor den senere er blevet et førstegangsritual. 

Lærere på sidste skoledag: Eleverne gik mentalt på ferie i mandags

Flydende grænser

Ning de Coninck-Smith fortæller, at forskningen aldrig har dykket ned i betydningen af sidste skoledag. Det er derfor hendes besyv om, hvorfor disse ritualer og traditioner er opstået.

Hun mener, at ritualerne med eksempelvis vandpistoler er forbundet med det barnlige, hvilket engang kom til udtryk som et overgangsritual fra at være barn til at blive voksen.

"I gamle dage var dét at kaste karameller, være udklædt som små børn og kaste med vand et sidste skridt, inden de skulle træde ind i de voksnes rækker. Ligesom nogle fik knallerter og en pakke cigaretter i konfirmationsgave, men alt det er lidt passé nu, fordi eleverne ikke har travlt med at blive voksne- og meget ofte fortsætter i uddannelsessystemet".

Hun peger på at grænsen mellem at være barn og ung, er blevet mere flydende i dagens samfund.

"Børn eksperimenterer mere i dag med alkohol, voksne følelser og måske sex. Uskylden er derfor ikke på samme måde tilstede i dag som den var tilbage i efterkrigsårene, uden at romantisere en tid, hvor mange børn levede et hårdt og fattigt liv. Men på den anden side har børn i dag lov til at forblive børn. De tvinges ikke til at træde ind i de voksnes rækker efter folkeskolen", siger hun og fortsætter:

"Engang var børnene små voksne, når de gik ud af folkeskolen. I dag er de børn, der fortsætter med at være børn, når de går ud.  De har intet ansvar, men meget frihed. Men mange er godt integreret i ungdomskulturen, dens medier og forbrug, ikke mindst alkohol og sex". 

Sidste skoledag: 'Dødsliste' erstattes med kærlighedsliste

Hvem fejres ved sidste skoledag?

Ning de Coninck-Smith er ikke i tvivl om, at det engang var eleverne, der blev fejret ved sidste skoledag. Men hun er derimod usikker på om det er eleverne, lærerne eller skolen, der fejres i dag.

"Jeg tror, at skolesystemet gerne har villet hype 9. og 10.klasses eksamen og gøre det til noget for at skabe en respekt for skolen - og dermed skabe en lighed med gymnasiet. husk på at mellem- og realeksamen blev kaldt " fattigmands-studentereksamen".

Hun mener, at sidste skoledag engang var forbundet med førstegangsritualer, men det tror hun ikke, at dagen i dag er på samme måde.

"Problemet er jo at førstegangsritualer med at drikke sin første øl eller have samleje for første gang, er taget fra dem. Der er ikke på samme måde førstegangsritualer for de fleste ved sidste skoledag. For mange unge er alkohol allerede en vanesag, mens sex er noget de også møder ganske tidligt".

 

 

 

      

 

Powered by Labrador CMS