Blog
1   10

Vindueskarmedisterpølseret - velbekomme!

Abonner på nyt om DSA - Dansk Som meget Andet end sprog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Du kender det garanteret. De timer, hvor du kan se, at der ikke er så meget krudt tilbage de sidste 10-15 minutter, men hvor du også føler, det er for lang tid at spilde med ingenting. Her kommer lige det ord, du mangler.

Kender du det? De timer, hvor du kan se i dine elevers øjne, at der ikke er ret meget krudt tilbage de sidste 10-15 minutter. Du har ikke tid til at sætte en ny større opgave i gang. Du har ikke lige en tekst ved hånden, som I kan læse. Du er umiddelbart blank for idéer, men synes heller ikke, du bare vil spilde den kostbare tid. Her kommer en idé, som du kan bruge i et snuptag eller lade fylde en hel lektion.

 

Vild med ord

Som lærer, men særligt som vikar har jeg ofte stået i den situation, og jeg er faktisk ved at blive ret vild med de stunder. Har med tiden opbygget et helt arsenal af små hurtige aktiviteter, som også sagtens kan udvides, hvis stemningen og tiden er til det.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg nyder især at kreere laaange ord, som vi hurtigt kan dykke ned i. Ord, som faktisk kræver en del dansk i forhold til både afkodning, forståelse, udtale, stavning og grammatik.

Ord i ord

Når jeg skriver VINDUESKARMEDISTERPØLSERET på tavlen, læser vi det først sammen – meget langsomt. Dernæst i mindre bidder. Så bliver en eller to elever bedt om at komme op og skrive et ord, de kan finde i læseretningen. Kun et ord hver, og så skal stafettuscherne hurtigt gives videre til de næste.

På den måde kommer der bevægelse, liv og måske også lidt konkurrence ind over øvelsen.

Ord på græs

Er vejret godt, tager vi ordet med udenfor. Det giver mulighed for endnu mere bevægelse, hvis du lader eleverne løbe frem og tilbage til ordet og skrive på hver deres papir. Du tager tid og tæller ned. 5 minutter er fint.

Du har altid det sidste ord

Når eleverne har udtømt alle deres muligheder, eller tiden er gået, kommer jeg så på banen med evt. rettelser og ekstra bud, som de har overset. Undervejs snakker vi om bøjninger, betydning og udtale – alt efter niveau, tid og lyst. Indtil videre er vores rekord 45 ord. Jeg si'r det bare..

 

Brug for inspiration?

Måske har du selv nogle favoritord? Hvis ikke, kan du finde masser af inspiration lige her.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.191 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.188 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
567 andre er allerede tilmeldt