Blog
2   33

Elevernes dom: Kan man tage på lejrskole uden smartphones?

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det startede med rolige drøftelser i teamet og endte med noget, der mindede om et socialt eksperiment. Mange var skeptiske og nogle mente ligefrem, at det svarede til at sætte eleverne i fængsel. Nu er det hele overstået, og det er tid til at gøre status over en lejrskole med fokus på det analoge fællesskab.

En helt skærm- og internetfri lejrskole er afviklet. To 7. klasser og fire lærere i Smilets By fra mandag til torsdag. En overlevelsestur anno 2018. Tilbage i januar skrev jeg her på bloggen om mit teams overvejelser omkring smartphones på vores kommende lejrskole (læs indlægget her). Vi ønskede at give eleverne ro til at fokusere på det fællesskab, der var lige for øjnene af dem – et fællesskab som vi frygtede ikke ville blive prioriteret med sociale medier inden for rækkevidde. Derfor tog vi beslutningen om helt at forbyde de små digitale tingester. 

Evaluering: Det gode og det mindre gode ved lejrskolen

Artiklen fortsætter under banneret

”Okay, det var alle de gode ting”, sagde jeg og afsluttede dermed første del af den fælles evaluering af vores lejrskole. Jeg grinede hovedrystende for mig selv. Den 2½ time lange togtur mellem Høje-Taastrup og Aarhus havde tydeligvis gjort stort positivt indtryk. Museerne var (naturligvis?) ikke blevet nævnt.

”Hvad var så mindre godt ved turen?”, spurgte jeg lidt nervøst og mandede mig op til en klagesang af dimensioner over mobilforbuddet. Vi fire lærere havde alle en fornemmelse af, at sammenholdet og fællesskabet blandt eleverne var styrket betragteligt – og vi mente bestemt, at fraværet af mobiler havde haft en positiv indvirkning på dette. Men hvad syntes de kære elever selv?

Fraværet af digitale fællesskaber gav plads til at nyde de analoge

7.A var ikke i tvivl. Det absolut dårligste ved deres lejrskole var til mine store overraskelse ikke fraværet af deres elskede smartphones. Næsten samstemmigt erklærede eleverne sig i hvert fald enige i, at de havde haft alt for kort tid til bare at hygge sammen på campingpladsen. Mit lærerhjerte smeltede. Vores lejrskole var ikke et fængsel. Det var rigtig nok en tur uden mulighed for at pleje de digitale fællesskaber i fire dage.  Til gengæld blev de analoge nydt i stor stil. Og det var præcis dét, der var målet. Næste gang planlægger vi mere tid til bare at være – naturligvis helt uden forstyrrende biplyde og notifikationer.  

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.732 andre er allerede tilmeldt