Blog
0   4

Fællesskabet omkring maden

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Da min far var barn midt i 1940érne, skulle der være totalt tavshed, når der blev spist aftensmad på slaget 18.00. En gang kom to af børnene til at fnise, så blev de sendt i køkkenet, der kunne de spise videre. Da de to næste børn også kom til at fnise, og dermed sendt ud, sagde min farmor: ”Jeg går frivilligt”. Nu sad de fire børn og deres mor i køkkenet og snakkede og hyggede sig. Min farfar sad i stuen og spiste i tavshed.

I dag er der så mange gøremål, hobbyer eller idrætsgrene, som vi skal være en del af, at vi ikke kan nå at spise sammen med resten af familien hver dag.

Kun to eller tre gange om ugen sidder hele familien og spiser sammen rundt om et spisebord uden TV, computer eller andet elektronik.

Artiklen fortsætter under banneret

Men fællesskabet rundt om et bord med god mad er for de fleste mennesker et socialt ritual som vi elsker. At være sammen med familien og høre, hvordan dagen har været, hvad der sker, hvilke ønsker og drømme hver enkelt har, binder os tættere sammen.

Modet til at turde smage.

I skolekøkkenet sidder klassekammeraterne og smager og spiser på den mad, som de i fællesskab har tilberedt. Der er selvfølgelig børn, der er vant til at få serveret varieret mad og kan spise stort set alt.

Men der sidder også en håndfuld mere eller mindre kræsne børn. I madkundskab skal alle smage en lille bitte smagsprøve af det, der bliver lavet. De fleste af børnene får overvundet deres fordomme om, hvad de kan lide, og når skoleåret er gået, siger alle, at der er flere ting, de kan lide og mere de tør smage på, end da skoleåret begyndte. Fællesskabet gør, at de får modet til at prøve. De opdrager og danner hinanden. Gør hinanden til livsduelige, der får mod på at smage på livet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.274 andre er allerede tilmeldt