Blog
1   97

iPrøven: Hvor der er en vilje, der er der også en vej

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I dag kl. 9:00 sad 9. klasseeleverne landet over til deres første skriftlige prøve. For blot anden gang skulle iPrøven udfordre eleverne i at formidle tekster, skrive i forskellige afsenderroller samt skrive til forskellige målgrupper. Hvordan lykkedes det i år?

Årets fire opgaver:

 

1. På hjul i skoven

”Skriv en reportage fra et mountainbikeløb – den skal indeholde interviews, beskrivelser af stemninger samt illustrationer”.

Artiklen fortsætter under banneret

 

2. Begrænset af køn?

”Skriv et debatindlæg om unge og køn. Opgaven skal indeholde en redegørelse af vedhæftet artikel om unge og køn, en diskussion af en undersøgelses indhold samt en argumentation for din holdning til køn og ligestilling”.

 

3. Hvor der er en vilje, der er der også en vej!

”Med udgangspunkt i filmen ’Houdiniflugten’  skal der skrives et brev til en fængselsdirektør dagen efter flugten. Brevet skal indeholde en beskrivelse af flugten, forklaring af titlen på sedlen, samt refleksion over hvordan det er at komme ud i friheden”.

 

4. Noget at kæmpe for?

”Skriv et essay med titlen: ’Noget at kæmpe for’? Essayet skal blandt andet beskrive et eksempel på en person/gruppe, der kæmper for noget, der skal reflekteres over betydningen at have noget at kæmpe for, samt man skal overveje forskellen på at kæmpe alene og kæmpe med andre”.

 

------

Kigger jeg på, hvad vi reelt skal lære vores elever i dansk undervisningen, så spiller det og selve opgaven rigtig godt sammen.

  • at formilde tekster med forskellige hensigter fx oplevelser, stemninger, refleksioner, holdninger og faktuel viden
  • at skrive i forskellige afsenderroller 
  • at skrive til forskellige målgrupper - og dermed overveje relevant indhold, sproglige virkemidler fremfor kun "fylde".

Som både titlen på årets opgave tre og min overskrift antyder, så er der en vej for iPrøven. Jeg mener, den leverer et fremragende afsæt for elevernes selvstændige skriftlige arbejde, og formen med det multimodale oplæg fungerer igen upåklageligt.

Jeg er ikke fortaler for, at den gamle prøve skal tilbage uden brug af internet undervejs. Internettet er en integreret del af de unges hverdag, og de skal trænes i brugen. Det er vigtigt for deres fortsatte oplyste liv, at de lærer at være kildekritiske. Ender vi igen med papirhæftet med billedanalysen af en kornblomst i en vindueskarm samt ”skriv videre på novellen”, så har vi spillet fallit. Vi må og skal integrere iPrøven i dens nuværende form og ikke lade os skræmme af, at det er lidt nyt. Det er ikke snyd, at eleverne bruger nettet. Det er sundt og nødvendigt!

Sidste års fødsel af prøven fik nogen kritik for en manglende fiktionsopgave.

Samlet set er der i årets iPrøvesæt både opgaver, der lægger op til indlevelse og forestillingsevne, og andre opgaver der enten tager udgangspunkt i elevernes nære liv eller den verden, de er en del af.

Der er i år et bredt spekter at vælge imellem, og både for eleven med masser af meninger, erfaring, oplevelser og selvindsigt samt de, som ikke har alt dette at trække på, er der en vej at gå.

For har man blot vilje – så er der i årets iPrøve også en vej!

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.179 andre er allerede tilmeldt