Debat

Lad os få alle kvinder med!

Ved at sende piger i skole og styrke kvinders rettigheder skaber vi en bedre fremtid for hele lokalsamfund rundt om i verden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det går fremad for verdens kvinder. Flere piger kommer i skole og får mulighed for selv at vælge, hvordan deres tilværelse skal forme sig. De er oftest voksne, når de bliver gift og får færre børn.

Men der er stadig kvinder, der ikke bliver regnet for noget i omverdenens øjne – alene fordi de er kvinder. De knokler livet igennem fra tidlig morgen til sen aften og kæmper for at brødføde deres børn.

Især i de afsidesliggende egne, hvor Mission Øst arbejder, møder vi kvinder, der lever under umenneskelige vilkår.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

En hjertesag for Ulla Tørnæs

Det er magtpåliggende for mig at få piger og kvinder med, når vi hjælper lokalsamfundene med at bryde ud af fattigdommen. Og derfor havde udviklingsminister Ulla Tørnæs ret, da hun i en videohilsen til Mission Østs årsmøde for nylig sagde:

- Den indsats, som Mission Øst bidrager med, når det drejer sig om at sikre pigers og kvinders rettigheder og dermed muligheder rundt omkring i verden, er utrolig vigtig. Ja, faktisk kan det ikke siges tydeligt nok, hvor vigtig indsatsen er.

Hun henviste til Mission Østs magasin, som blandt andet fortæller om vores læsegrupper i Nepal, hvor kvinder lærer at læse og skrive, så de kan registrere sig selv og deres børn og dermed få adgang til sundhedsydelser og andre rettigheder.

Henvises til stalden under menstruation

Også unge piger kommer med i særlige ungdomsgrupper, hvor de kan indhente de skolekundskaber, de har mistet, fordi de bliver forvist til stalden under deres menstruation og derfor ikke kommer i skole. Mange piger falder helt ud af skolen på den konto.

Derfor er det med Ulla Tørnæs’ ord ”vigtigt, at vi er med til at sikre, at piger kan færdiggøre deres skolegang”:

- Al erfaring viser, at hvis piger får mulighed for at færdiggøre deres skolegang, så vil de også blive bedre til at tage sig af deres egne børn og deres familier og dermed på den måde sprede gode og positive ringe i vandet, siger udviklingsministeren.

Mændene bakker op

Tit stikker overbevisningen om kvinders mindreværd meget dybt i lokalbefolkningen. Men det betyder ikke, at det er umuligt at ændre på forholdene.

Det kan vi se i Nepal, hvor 18-årige Bimala nu ikke længere holdes ude af samfundet, når hun har sin menstruation. Eller i Afghanistan, hvor Qandi Gul nu kan tjene penge på hønseavl og stadigvæk være en respektabel kvinde i sin mand og omverdenens øjne.

Samtidig viser det sig, at mænd også får noget ud af, at kvinderne bliver løftet. Pludselig er manden ikke længere alene om at forsørge familien, og han har en dygtig sparringspartner i det daglige. Mange mænd begynder derfor at bakke op om kvinders rettigheder med stor entusiasme.

Kvinder gør verden rigere

Det er gode nyheder for verden. For som Ulla Tørnæs også nævnte i sin videohilsen:

- Undersøgelser viser, at vi kan øge det globale BNP med op til 25 procent, hvis piger og kvinder får de samme rettigheder som mænd på arbejdsmarkedet. Og med rettigheder også muligheder for at kunne bidrage.

Det begynder med uddannelse, skolegang, ja noget så basalt og livsvigtigt som at kunne læse vejskilte og skrive under på dokumenter. Og dermed som kvinde at kende og kræve sin ret og engagere sig i lokalsamfundet.

I dag er 14 af kvinderne fra Mission Østs læsegrupper i Nepal valgt ind som politikere i forskellige lokalråd.

Det er da et skridt i den rigtige retning!

Powered by Labrador CMS