Blog
0   7

Jordbærsyltetøj eller bedstefar kørt over af toget?

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Asger Jorn er en af Danmarks mest kendte og anerkendte kunstnere. Samtidig var han smårevolutionær og politisk forankret på venstrefløjen. Ingen kan med sikkerhed vide, hvordan han ville have forholdt sig til ok18, men i dette indlæg lader jeg et af den læreruddannede kunstners værke kommentere på sagen.

Et maleri - to titler

I 1954-55 arbejdede CoBrA-kunstneren Asger Jorn på et maleri, som på forunderlig vis endte med at have to meget modsigende titler. Maleriet er malet i abstrakt-ekspressionistisk stil, som er kendetegnende for Jorn og de øvrige CoBrA-kunstnere. Centralt på værket har Jorn placeret en stor rød, s-formet, amorf figur. Figuren virker måske ikke levende ved første øjekast, men når man kigger efter opdager man store opmærksomme øjne øverst på figurens hoved og en mærkværdig fod, som skydes ud mod billedets nederste venstre hjørne.

Værket er domineret af den røde farve, men er også præget af de øvrige primære farver: blå og gul, samt tertiære grønne nuancer og utallige andre blandingsfarver, som er opstået i kraft af kunstnerens livlige og tydelige penselføring.

Jorn ønskede ikke at give beskueren en entydig fortolkning af sine værker, men mente, at det, beskuerens bidrog med i mødet med værket, var af afgørende betydning for fortolkningen. Derfor arbejde han abstrakt både i sit visuelle udtryk, men også i sine titler. Et værk fra 1939 giver han den lidt kryptiske titel ”Paatrængende Væsener, hvis existensberettigelse bevises ved deres existens”. Denne tilgang til titler til sine værker er også i spil, da Jorn navngiver det førnævnte værk fra 1954-55. Værket er en del af samlingen på kunstmuseet Heart og har den officielle titel ”Jordbærsyltetøj”, som vækker minder om plukselv-jordbær, bøllehat, bare tæer og syltekrukker, hvorimod den alternative titel ”Bedstefar kørt over af toget” giver helt andre associationer. Her symboliserer den røde farve ikke jordbær, liv og kærlighed, men fremstår som det røde blod, der er en uundgåelig konsekvens af ”at være blevet kørt over”.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Ja eller nej

Efter de lange opslidende forhandlinger i Forligsen, kunne Anders Bondo med lettelse og glæde meddele, at en aftale var på plads. Det viste sig dog, at den længeventede arbejdstidsaftale ikke var på plads, og pludselig stod lærerstanden splittede og fortvivlede over for et maleri, med en uklar titel, som i første omgang mindede om jordbærrets sødme, men i anden omgang sendte tankerne i retning af Jorns alternative titel og en følelse af at være ”kørt fuldstændigt over”.

Jorn var sammen med den hollandske maler Constant og den belgiske forfatter Christian Dotremont initiativtager til kunstnersammenslutningen CoBrA, som opstod i kølvandet på Anden Verdenskrig i 1948. En af gruppens dogmer var ønsket om at ændre verden gennem kunsten. Dette dogme vælger jeg ligeledes at benytte mig af ift. ok18 i dette indlæg. Jeg har derfor tilladt mig, at lave et kunstnerisk værk som en parafrase over Jorns tvetydigt navngivne værk og som en kommentar til den situation, som vi lærere nu befinder os i.

Slutteligt vil jeg minde om, at afstemningen om ok18 aftalen er altafgørende. Så stem. Jeg vil ikke her opfordre til et ja eller et nej, men blot opfordre til at stemme. Aftalen er jo en aftale, hvis existensberettigelse bevises ved dens existens, hvis vi da stemmer ja!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.534 andre er allerede tilmeldt