Blog
2   16

"Kvik..., det er en tysker!"

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


"Er du tysklærer? - er du så helt vildt skrap, sur og terper verber i en uendelighed?" Ikke kun mig, men også andre i mit tysk-netværk synes at "tysk" - og ikke kun faget - ind imellem omtales mere eller mindre negativt, sådan lidt "åh nej"-agtigt, ikke kun af forældre (og dermed også af elever) men også af mennesker i ens omgangskreds.

I en landsdækkende avis skrev Ritt Bjerregaard forleden om danskernes mangel på tyske sprogkundskaber og mangel på viden om Tyskland. Ritt er optaget af sproget og klar over, at vores store nabo og handelspartner er vigtig for os. Så vidt så godt - og tak for det, Ritt. Vi er nemlig mange tysklærere, der hver dag gør vores yderste til, at tysk ikke bare er "an - auf - hinter - über - ...." eller "der - die - das", at tysk ikke kun er noget med gloser og angsten for at blive hørt og sige forkert, være nervøs og føle sig kejtet og blive hæmmet bare af at tænke på det. Tysk skal heller ikke altid kædes sammen med krigen og nazisme. Bevares, historien skal med, den er også vigtig.

Os tysklærere har et særligt ansvar for at promovere tysk - klassisk og moderne, kunst og kultur, sport og mad, unges liv og skole, uddannelse, opfindelser og biler, reklamer og fed musik. Tysk musik. Tyskerne har bare det bedste hold - Mendelsohn, Bach, Beethoven, Brahms. De ville vinde alle kampe med komponistholdet - ligesom i fodbold - (måske spille uafgjort mod Østrig. De har jo Mozart og Mahler!). Musikken snurrer som en Mercedes Benz - den er flittig og kan ikke standses. Ligesom Schlageren, der også er typisk tysk men man skal være der selv for at nyde den, eller..?

Artiklen fortsætter under banneret

Tysk fodbold. Bare det bedste. Toptrænede, kølige og charmerende. Et multi-kulti hold, et kollektiv af allerbedste skuffe, die Mannschaft, vinderholdet. En superrepræsentant for sporten og det tyske samfund, der rummer mange nationaliteter på godt og ondt.

"Tyskerne er så alvorlige!" - måske. Men fortiden er ikke længere i centrum. Den er bearbejdet og nok accepteret. Det er positivt. Tysk er übercool.

ekstrabladet.dk/opinionen/rittbjerregaard/krigen-sluttede-altsaa-i-1945/7127079

tv.dfb.de/video/die-woche-mit-der-mannschaft/21108/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.882 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

5500_hotel _sixtus _middelfart _2017

Nu er sommeren rigtig tæt på, og det er derfor blevet finaletid i Folkeskolens sommerkonkurrence. Du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller inkl. middag og vin til en værdi af 7.500 kr. Deltag ved at følge linket: 

 Tricks