Klar til det afgørende slag i Forligsen

Forhandlerne på både det statslige, kommunale og regionale område er nu tilbage i Forligsinstitutionen. Det er nu, det afgørende slag skal slås, lyder det. "Det bliver enten en samlet løsning eller et samlet sammenbrud", siger Dennis Kristensen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forårssolen skinnede på de mange hundrede fagligt aktive, der fredag morgen havde taget opstilling foran Forligsinstitutionen. Her gav de lønmodtagernes forhandlere et allersidste skud kampgejst, inden forhandlerne gik ind ad døren til det, der af mange bliver betegnet som en skæbnedag.

En af dem der er mødt op, er lærer Camilla Frydenlund, der har taget turen fra Fyn til Forligsinstitutionen for bakke op om lønmodtagernes forhandlere.

"Det er en lang tur, men det er det hele værd", siger Camilla Frydenlund, der er lærer og tillidsrepræsentant på Nyborg Ungdomsskole, og fortsætter: "Det er en rigtig vigtig kamp, vi kæmper, så selvfølgelig skal jeg være her og bakke op om det. Ikke kun for lærernes skyld, men for alle offentligt ansatte".

Og det er alle offentligt ansattes organisationer, der i dag mødes med arbejdsgiverne i Forligsinstitutionen. Tidligt onsdag morgen sendte forligsmand Mette Christensen parterne hjem med endnu en 14-dages udsættelse, og bad dem om at tage tandbørste og sovepose med, når de mødte op i dag. Det har alle forhandlerne gjort, og de fleste slæbte på soveposer, liggeunderlag og rene skjorter, da de kæmpede sig igennem den voksende folkemængde ind til Forligsinstitutionens tunge trædør. Det gælder også Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen, der også er chefforhandler for de kommunalt ansatte:

"Vi kan ikke gå rundt om den varme grød længere. Nu må vi ind til kernen. Vi ved jo alle, hvad det drejer sig om, så jeg kan ikke se, at vi kommer til at bruge flere døgn på det. Men inden for de næste par timer vil der være afklaring på, om der er vilje at få lavet en løsning i dag", siger Anders Bondo, der er taknemmelig for, at så mange har valgt at møde op med faner, kampsange og ikke mindst kampgejst. 

"Det giver så meget energi. Så ved vi hvorfor vi er her. De, der står herude aner ikke, hvor meget det betyder for os. Det er helt vildt".

Det var ikke kun lærerformanden, der her til morgen gik optimistisk ind i mødelokalerne på Sankt Annæ Plads i København. Det gælder også FOA-formand Dennis Kristensen:

"De seneste timer har gjort mig mere optimistisk. Chancerne er væsentligt større, men de er ikke kæmpe store. Men de er større, end da vi forlod forligsmanden onsdag morgen", siger Dennis Kristensen og siger med et smil: "Jeg har observeret nogle signaler, som jeg synes er interessante".

Når forhandlerne på et tidspunkt igen træder ud af døren fra Forligsinstitutionen, bliver det ifølge FOA-formanden enten med et sammenbrud, eller med en løsning for både lønudviklingen, spisepausen og arbejdstiden:

"Nu har vi på modpartens side fået samme musketered som på vores side. Det betyder, at vi har en arbejdsgiverside, der siger, at der kun kan landes en samlet løsning, der indeholder alle emner. Det er et ekko af, hvad vi har sagt. Derfor bliver der ikke en lønløsning for sig eller en spisepauseløsning for sig eller en arbejdstidsløsning for sig. Det bliver enten en samlet løsning eller et samlet sammenbrud", siger Dennis Kristensen.

"Vi må se om det kan briste eller bære"

Der er i det hele taget lagt op til, at i dag er dagen, hvor der kommer en konklusion på de efterhånden syv ugers forhandlinger i Forligsinstitutionen. Om det bliver til et forlig, eller et sammenbrud vil ingen af parterne dog spå om, men ifølge statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde, er der optimisme forud for den formentlig sidste runde forhandlinger:

"Jeg synes, at der skete nogle positive fremskridt, da vi var samlet sidst. Så det er med en vis portion optimisme, at jeg går ind til forhandlingerne. Men det er også i dag eller en gang ud på i morgen, at jeg mener, vi må se, om det kan briste eller bære", siger Sophie Løhde.

Innovationsministeren kalder forhandlingsforløbet for "usædvanligt", fordi fagbevægelsen har stået sammen om tre stålsatte krav: den arbejdsgiverbetalte spisepause, lønudviklingen og en arbejdstidsaftale for lærerne.

"Det har kompliceret forhandlingsforløbet enormt meget, fordi man fra lønmodtagernes side har valgt at stille krav, der går på tværs af den offentlige sektor. Det gør det meget vanskeligt at få ketchuppen ud af flasken og få landet en aftale på et område, når kravene er flettet sådan sammen", siger Sophie Løhde.

På det kommunale område sidder lærerformand Anders Bondo overfor KL's topforhandler, Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler, der ifølge eget udsagn vil kæmpe for at lande en aftale:

"Jeg går til det med stor forhåbning og vilje, men det er med en stor portion sommerfugle i maven, for jeg er nervøs for, at det her også kan gå galt", siger Michael Ziegler.

På vej ind i Forligsinstitutionen kommenterede han også på forhandlingerne om lærernes arbejdstid, der er en af de helt centrale knaster i overenskomstforhandlingerne:

"Vi vil rigtig gerne forhandle en arbejdstidsaftale. Vi er helt åbne overfor, at der kan ske ændringer i forhold til det, der er i dag, men vi vil ikke lave et helt nyt system. De regler, der kommer til at gælde, skal også kunne fungere, og vi skal også kunne drive skole under dem. Det er det dobbelte hensyn, der er. Vi skal lave nogle regler, lærerne kan se sig selv i, og samtidig lave nogle regler der gør, at vi kan drive skole", siger han.

Nu eller aldrig: Fuld opbakning til forhandlerne

Både lønmodtagernes og arbejdsgivernes forhandlere siger, at i dag er sidste chance for at lande en overenskomst for de 750.000 ansatte i staten, kommunerne og regionerne. 

"Jeg er helt sikker på, at det her er sidste chance", siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Flemming Vinther, der er topforhandler for de statsansatte, forventer ikke at parterne skal bruge alle 14 dage, før der kommer en konklusion på forhandlingerne.

"Vi må se, hvordan dagen spænder af, men det er jo op til forligsmanden. Hun har givet os 14 dage mere, men jeg synes også, at hun har signaleret ret klart, at hun ikke nødvendigvis har til hensigt at bruge alle 14 dage. Men vi går ind og giver den en skalle i dag", siger han.

Det er ikke kun forhandlerne, der giver den en skalle i dag. Også mange af de fagligt aktive foran Forligsinstitutionen har taget soveposer og tandbørster med. Mange af dem planlægger nemlig at blive på Sankt Annæ Plads hele weekenden for at støtte forhandlerne. Og der er ingen tvivl blandt de fremmødte lærere om, at forhandlerne knokler, alt hvad de kan.

"Vi lærere har fuld opbakning til Anders Bondo. Vi håber selvfølgelig, ligesom alle andre, på en løsning. Men hvis der kommer konflikt, så tager vi det med. Men der er opbakning til, at forhandlerne finder en løsning", siger Søren Dahlstrøm, der er lærer på Søndermarkskolen på Frederiksberg og kasserer i Frederiksberg Lærerforening.

Også Greve Lærerforenings formand havde denne morgen fundet vej til det indre København:

"Bondo ved bedst. Vi har tillid til, at han gør alt, hvad han kan for at lande en aftale mellem faggrupperne", siger Tina Beck-Nilsson.