Blog
0   6

Kaffemik – alle er velkommen – grønlandsk gæstfrihed og kultur.

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Når grønlænderne fejrer særlige begivenheder som fødsel, fødselsdag, konfirmation med mere, inviterer de til kaffemik. Kaffemik er i ordets bredeste betydning ”åbent hus”, og som alle andre steder, er der ved sådan en lejlighed noget at putte i munden.

Jeg har været så heldig, at jeg har været i Grønland, nærmere bestemt i Ilulissat og i Uummannaq i 16 dage. I Uummannaq deltog jeg to gange i kaffemik.

Jeg har en veninde, Mette, som er antropolog og bor i Uummannaq, hvor hun deltager i et forskningsprojekt om at blive gammel i arktiske egne. Hun har derfor gode kontakter deroppe.

Artiklen fortsætter under banneret

Invitationerne skal ud

Invitationerne bliver formidlet som her fra mund til mund. De sociale medier bliver også brugt

Hvem skal med til kaffemik?

Når man bor i en bygd eller mindre by, og alle kender alle, kan man ikke kun invitere nogle med til fest. Så inviterer man alle med, og i løbet af dagen kan der nemt komme mindst 50 mennesker forbi. Venner, familie og helt ukendte gæster mødes og snakker.

Kaffemik holdes gerne i eget hjem, også selvom der ikke er meget plads. Det private hjem, hvor jeg kom indenfor var et stort, smukt hjem med en unik udsigt ud over fjord og isbjerge. Der var dækket fint op og maden var anrettet pænt. Sproget her var både dansk og grønlandsk.

 I gamle dage, da husene var mindre, tog gæsterne deres egen kop, tallerken og ske med. I dag kan man leje forsamlingshuset og for at gøre det nemmere er der købt plastikbestik, kopper og tallerkner.

Hvor længe er det passende at blive!

Traditionen er, at kaffemik varer to kopper kaffe. Hvis det er hyggeligt selskab, kan man drikke langsomt, hvis man bare lige vil hilse på, kan man drikke hurtigt. Men traditionen med de to kopper, er også en måde at gøre plads til de næste gæster på. Hvis der er plads nok som for eksempel i forsamlingshuset, må gæsterne gerne blive i længere tid.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.287 andre er allerede tilmeldt