Blog
0   4

"Sådan lyder landet"

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Når lyden af et land skal koges ind, bliver det måske lidt som en kliché - eller en objektiv sandhed. Forskellige værter tager os med på en lydrejse.

På DR's P2 kan man høre skønne programmer om lyde i forskellige lande i Europa. Jeg tog med til Frankrig og lyden startede i Paris, hvor "vi", sammen med adskillige japanske turister, slentrede fra Place Pigalle til Moulin Rouge. Videre ned af små gader og besøgte gamle pladebutikker, hvor navne som Maurice Chevalier og, iøvrigt filmaktuelle, Django Reinhardt stadig findes. Fransk musik, der har ladet sin kultur forme af det eksotiske og af sine gamle kolonier rundt om i verdenen. Francoise Mitterand sagde i 80'erne; "Vi franskmænd er gallere, lidt romere, lidt italienere, lidt spaniere og lidt arabere". Maître Gims er måske nu, hvad Charles Aznavour var engang. Edith Piaf - indbegrebet af en fransk chanteuse - hendes liv var den amerikanske drøm på fransk. Hendes kraftfulde stemme og smukke artikulation.

Det franske sprog, der gerne ville være verdens førende sprog og som tidligere var selvfølgeligt at vælge i gymnasiet og tit kunne høres på DR i form af franske viser eller chansons. Og det franske sprog, hvor filosofien hører hjemme - "Den Lille Prins" lærte os, at filosofi også er for børn.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi får også lyden af busser, metro-tog, hastige trin på Champs-Élysées og trafik omkring Bastillen. Lyden af kindkys, kaffekopper der klirrer på caféen, rødvin, der skænkes i glas og lighteren der tænder en Gauloise. Og så lyden af god, intelligent humor, serveret med et glimt i øjet; "'Allo, Allo", Louis de Funès og Jacques Tati, sidstnævnte med sine avancerede campingture og køkkenscener.

Prøv at tage med på en lyd-rejse. Man kan også komme til Tyskland, hvor lyden måske mest er schlager og Beethoven og store BMW'er?

www.dr.dk/radio/p2/sadan-lyder-landet/sadan-lyder-landet-frankrig-1-5


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.848 andre er allerede tilmeldt