Elektronisk lektietjeneste bevæger sig ud i landet

Lektier-Online udvider og udbreder sin service, så efter sommerferien kan endnu flere skoleelever få gratis hjælp til lektierne via nettet. Tjenesten, der først og fremmest er til unge i udsatte boligområder, vil øge samarbejdet med skoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lektier-Online gik i gang i februar og blev i første omgang lanceret i to udsatte boligområder i Århus. Med moderne medier som chat og webkamera skal tjenesten især appellere til drenge med indvandrerbaggrund og give dem lyst til at gå i skole. Den finansieres af satspuljemidler og skal efter planen være landsdækkende inden udgangen af 2011.

Indtil nu har 367 elever oprettet en profil på lektier-online.dk, og i de første måneder har i gennemsnit ti elever fået hjælp pr. åbningsaften af en af de 20 frivillige lektiehjælpere.

"Vi har fået nogle gode erfaringer i Århus. Vores platform fungerer godt, og vi yder god lektiehjælp, men vi vil gerne have flere elever til at bruge os", siger projektleder Anne Vest Hansen fra Statsbiblioteket i Århus,

Tjenesten rykker gerne ud i klasserne

Efter sommerferie kan elever i udsatte boligområder i Aalborg, Odense og Herning også få besøg af teamet bag Lektier-Online. Flere boligområder kan komme til i løbet af efteråret.

"Vi er i kontakt med flere skoler i de tre byer, og vi vil tage ud at holde demo-events for elever fra 7. til 10. klasse. Her viser vi blandt andet en film om sitet, eleverne kan stille spørgsmål, og de får en brik med hjem med vores adresse og åbningstider", fortæller Anne Vest Hansen.

I Århus samarbejder hun også med klubber, lektiehjælpscafeer, biblioteker, kulturelle foreninger og boligsociale medarbejdere. Men erfaringen viser, at det er i skoleregi, de unge tænker på lektier.

"Vi vil gerne ud i den enkelte klasse i en dansk- eller matematiktime og hjælpe eleverne med at oprette en profil. Vi kan også holde åbent, mens vi besøger klassen, så de kan prøve at få hjælp med det samme. Nogle er lidt blufærdige, for hvem er den fremmede lektiehjælper i den anden ende?"

Eleverne får hjælp af frivillige lektiehjælpere, der fysisk sidder på Statsbiblioteket og typisk er studerende. Men der er også færdiguddannede iblandt.

Søndag er den store lektiedag

Lektier Online holder åbent mandag og torsdag fra klokken 18 til 20, men efter sommerferien kommer søndag også med.

"Vi har lavet en lille undersøgelse, som viser, at det i weekenden mest er søndag, der er lektiedag og især fra klokken 18 til 20. Derfor prøver vi også at holde åbent om søndagen", siger Anne Vest Hansen.

Lektier-Online har også spurgt de unge om, hvem de får hjælp af, når de har svært ved lektierne. Mens 80 procent af de etniske danskere bruger deres forældre, gør kun 20 procent af de unge med anden etnisk baggrund det samme.

"Det underbygger, at der er behov for den elektroniske tjeneste", siger projektlederen.

De fleste spørger til matematik

Det er især matematik og dansk, eleverne søger hjælp til. Matematik fylder 40 procent og handler som regel om konkrete opgaver, mens de 25 procent, der spørger til dansk, ofte har brug for at få mere kød på en synopsis eller at få taget hul på større opgaver som for eksempel projektopgaven. Engelsk fylder 16 procent, mens andre fag deles om de sidste 19 procent.

En session varer fra fem minutter til to timer, og de fleste elever er tilfredse med udbyttet.

"Vi afslutter hver session med at spørge eleverne, om de har fået den hjælp, de søgte. 62 procent svarer ja, 12 procent nej og 26 procent ved ikke. Det er vi tilfredse med. Nogle elever vil gerne have, at vi laver deres lektier for dem, så vi får svært ved at opnå en superhøj rating", siger Anne Vest Hansen.

Lektier-Online lukker ned, når skolernes sommerferie begynder, og åbner igen den 12. august.

Læs mere