Kronprinsesse Mary fortalte på sidste års årsmøde i Skolelederforeningen om Mary Fondens materiale Fri for Mobberi, som styrker elevernes empati. Hun fik blomster af Sofie Bamberger Grøn fra Sønderbroskolen i Aalborg.

Millionprojekt: Nu skal kampen mod mobning være hele skolens kamp

Fra skoleleder til pedel skal hele skolen arbejde for at være mobbefri. 'Whole school approach' kaldes den nye tilgang til mobning, som har vist sig effektiv i udlandet. Alliancen mod Mobning har fået 19 millioner kroner i fondsstøtte til at implementere tilgangen i Danmark.

Publiceret

Whole school approach og det nyemobbesyn

Ledelse, lærere, pædagoger og restenaf personalet på skolerne vil blive undervist i den nyeste viden ommobning og interventioner, og endelig vil et konkret materialemålrettet mellemtrinnet blive udviklet, afprøvet og ikke mindstevalueret. Indsatsen bygger på internationale erfaringer med atinvolvere alle aktører i og omkring skolen (whole school approach)og på det såkaldt 'nye mobbesyn', hvor man forebygger og afhjælpermobning ved at kigge på gruppen af børn og kulturen både i klassenog på skolen. Frem for at udpege enkelte børn som mobbere ellermobbeofre arbejder man med alle børn og de uskrevne regler blandtelever, pædagoger, lærere, ledelse og forældre. Det overordnede måler at forebygge mobning, at afhjælpe mobning i klasser/hele skolerog at sikre støtte til enkelte børn og unge ramt af mobning overlængere tid.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis mobning for alvor skal stoppes, skal der sættes ind fra flere sider, og alle på og omkring skolen skal være en del af indsatsen. Det viser erfaringer fra udlandet, og det er kernen i Alliancen mod mobnings første store indsats, fortæller alliancen i en pressemeddelelse. Bag Alliancen står Mary Fonden, Red Barnet og Børns Vilkår.

"Vi ved meget, men langt fra nok om at forebygge mobning i skolen. Der er desværre ingen nemme eller hurtige løsninger på at komme problemet til livs. Med vores nye, fælles initiativ vil vi kunne hjælpe mange flere børn, ved at styrke voksne, i at forebygge og gribe ind over for mobning", siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Kronprinsessens program mod mobning styrker børns empati 

Ud over Mary Fonden har Ole Kirk's Fond, A.P. Møller Fonden og TrygFonden givet støtte til projektet, som har et budget på godt 19 mio. kr. over de næste tre år. Det nye program vil bestå af flere indsatser, herunder kompetenceudvikling for skolens personale og bestyrelse, hjælp til at oversætte den lovpligtige antimobbestrategi til konkret handling og udvikling af antimobberedskaber - i første omgang til mellemtrinnet, hvor mobning er mest udbredt. Ambitionen er at skabe et samlet, kvalitetssikret tilbud til skoler, som ønsker at arbejde for mobbefri miljøer, foræller Alliancen.

Pligtlæsning for professionelle

Udvalgte skoler i blandt andet København og Billund skal afprøve det nye antimobberedskab, som derefter vil blive tilpasset i tæt dialog med pædagoger, lærere, skoleledelse, elever, forældre og eksperter. På sigt vil Alliancen mod Mobning tilbyde programmet til alle landets skoler, og der er også planer om materialer til brug i udskolingen.

»Vi gik langt over grænsen«