Lærerliv
0   202

Morten Smetana

Formidler Morten Smetana, 47, Aalborg Zoo, har arbejdet et halvt år på Arden Skole og de sidste 18 år arbejdet med formidling i den zoologiske have.

Uddannelse:

Aalborg Lærerseminarium 1991 med linjefag i dansk og biologi. Man skal have biologi som linjefag, hvis man skal arbejde i Aalborg Zoo som lærer.

Artiklen fortsætter under banneret

Arbejdsplads:

Skoletjenesten underviser omkring 9.000 elever om året i tjenestens lokaler i zoo. Morten Smetana er også med til at arrangere zoos udstillinger i udstillingsbygningen, og han er formand for en arbejdsgruppe i European Association of Zoos and Aquaria og rejser en del med jobbet. Målet for Morten Smetana er at formidle viden, som kan føre til ændrede holdninger og til naturbevarelse i sidste ende.

Familie:

Tre børn: Jakob på 17, der går i 1.g, Rasmus på 14, der lige er blevet konfirmeret, og Josefine på ti år. Er gift med Mette Smetana, som er lærer på Gl. Hasseris Skole.

Mit arbejde lige nu:

Hele foråret har været præget af, at Aalborg Zoo har 75-års-jubilæum. Jeg har i Stadsarkivet fundet billeder af livet i Aalborg Zoo og skaffet gamle film og har stået for en udstilling om udviklingen af zoo. Udstillingen kan ses resten af året.

Mit arbejde om fem år:

Om fem år vil jeg egentlig gerne se mig selv her, hvor jeg er. Det er et varieret arbejde. Man skal hele tiden opfinde nye måder at formidle på. På to år har vi skabt landets største naturvidenskabsarrangement, som bliver afholdt i Aalborg Zoo.

Efteruddannelse:

InDesign - grafiske programmer - har jeg i flere omgange været på kursus i. I 2001 var jeg som første zoo-formidler på Museumshøjskolen i Sorø, hvor det handlede om formidling, og oplevede at få sparring og skabe netværk.

Ting, som er vigtige for mig:

1. Jeg lever af at tale. Jeg kan godt lide at fortælle den gode historie. At give eleverne indsigt og viden. Det talte ord, det er det, der fanger folk.

2. Maleriet, som jeg har fået af kunstneren Maria Dubin, forestiller vores nu afdøde hanelefant Håkon/Tempo. Det er hans hoved set lige forfra, og jeg synes, hendes streg er helt fantastisk.

3. Webergrillen fik jeg i 40-års-fødselsdagsgave af mine venner. Jeg har mange grill-bøger og bruger grillen både sommer og vinter. Julemiddagen bliver nogle gange lavet i den. Jeg slapper af, når jeg bruger den.

4. Jeg har slidt ret mange boremaskiner op. Man tjener ikke så mange penge som lærer. Så jeg har selv stået for at bygge om på vores hus. Jeg er blevet lidt af en handyman.

5. Jeg har en passion for biler, men jeg har aldrig haft en helt ny bil før. Det fik jeg for 14 dage siden. Det er en Renault Grand Scenic, en familiebil, der passer til os alle. Hvis jeg alene skulle bestemme, havde vi fået en Opel Vectra.

6. Surikaten er nok mit yndlingsdyr. Det er et desmerdyr. De har sådan nogle bjørnebanditøjne. Er altid aktive og nysgerrige - også selv om de er vilde. De står på to ben og minder derfor lidt om mennesker.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ