Debat
0   60

OK18: Jeres vilkår er vores velfærd

OK18 er på flere måder ved at ændre det politiske billede i Danmark. Befolkningen viser med al tydelighed, at der ikke kan eller skal presses mere - hverken i form af nedskæringer eller i forhold til yderligere forringelser af offentlige ansattes vilkår. Der er opbakning til de partier, der såvel i ord som handling ønsker velfærd. Det er som om der klart og tydeligt bliver sagt; Jeres vilkår ER vores velfærd.

De senere års hårde økonomiske politik med massive nedskæringer i det offentlige ser nu ud til at give bagslag – i dobbelt betydning. Det tyder på, at befolkningen har fået nok af nedskæringspolitikken og de mange forringelser, det reelt har medført for velfærden. Vi er i årevis blevet tudet ørerne fulde med den såkaldte nødvendige effektivisering af den offentlige sektor, mens der med den anden hånd er givet skattelettelser. Man undres, for Dansk Statistik har netop offentliggjort, at der i 2017 har været et overskud på de offentlige finanser på 22 mia. kroner.

 

Artiklen fortsætter under banneret

OK18 rykker tilsyneladende en del i det politiske landskab. Befolkningen har talt: Der kan og skal ikke presses mere – hverken i form af nedskæringer eller i forhold til yderligere forringelser af offentlige ansattes vilkår. Der er opbakning til de partier, der såvel i ord som handling ønsker velfærd. Danskerne har med klar overbevisning vist, at de anser velfærden for at være en vigtig værdi, der skal værnes om. De ser ikke velfærden som kun værende en udgift for samfundet, men udtrykker på forskellig vis, at nok er nok og offentlige ansatte skal have rimelige vilkår og dermed mulighed for at løse deres daglige opgaver. Med andre ord sendes der et tydeligt signal til politikerne om, at nu skal velfærdskvaliteten stabiliseres og sikres og der skal sættes en stopper for at niveauet falder yderligere.

 

I kriseår har såvel private som offentlige ansatte påtaget sig lønholdenhed og medvirket til løsninger, der gavner såvel arbejdsmarked, økonomi og samfund. Den fælles sociale ansvarlighed har vist sig at være bæredygtig på flere områder, bl.a. ved at der gennem aftalesystemet er skabt kollektive løsninger til glæde for de fleste. Aftalesystemet har endvidere gennem tiden medvirket til at indgå aftaler, der gavner samfundet bl.a. ved at skabe bedre balance mellem arbejds- og familieliv. De ansatte har udvist samfundssind og har på flere niveauer påtaget sig en del af ansvaret for at holde landet kørende. 

 

OK18-forløbet er ikke afgjort endnu og alt kan fortsat ske, men noget tyder på, at vi har indset værdien af vores velfærd og hvad vi er ved at miste. Der kan konstateres en markant opbakning til de politiske partier, der har indset værdien af såvel det danske velfærdssystem som det danske aftalesystem og hvordan disse supplerer hinanden. Lad os håbe at fornuften indfinder sig, således at Regeringen og dens allierede tilslutter sig det politiske landskab og i 11. time giver mandat til en forhandlingsløsning, der tilslutter sig befolkningens budskab: Jeres vilkår er vores velfærd.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ