Blog
0   2

Mange af en ting

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der er mange måder at gribe billedkunstundervisningen an. Man kan lave individuelle værker ud fra samme motiv, samme materiale, samme teknik eller noget helt andet. Men en af de ting, som glæder og overrasker mig gang på gang, er, hvor forskelligt eleverne kan fortolke en opgave og udtrykke sig.

En af de spændende greb, man kan bruge i billedkunstundervisningen er at skabe en produktion eller en udstilling ud fra devisen ”mange af en ting”. I dette indlæg har jeg samlet en række meget varierede bud på netop ”mange af en ting”.

Jeg har udvalgt fire sjove eksempler på billedkunstarbejde med børn ud fra devisen ”mange af en ting”. Eksemplerne er enten fra min egen praksis, fra dygtige kollegaer eller andre folkeskolelærere, som jeg er stødt på gennem årene. Alle eksemplerne er fra to større kulturbegivenheder.

Under kulturfestivalen i Midt- og Vestjylland i 2013 gik en række museer og billedskoler sammen om at invitere skoler til at arbejde med parafraser til fire udstillinger baseret på fire udvalgte værker. Udstillingerne var jo i sig selv en samling af ”mange af en ting”-fortolkninger baseret på samme værk, men enkelte skoleklasser havde også valgt at arbejde med konceptet ”mange af en ting” i deres individuelle fortolkninger. Det blev bl.a. til en række tryk baseret på George Seurat værket ”De badende” fra 1884, en gruppe keramikfigurer baseret på Jens Søndergaard værket ”Efterårsdag ved Vesterhavet” fra 1934 og en samling både i papirklip baseret på Carl-Henning Pedersen værket ”Stjernebåde” fra 1952.

Effekten af de mange små værker, som er udstillet samlet fungerer rigtig fint. Der er en åbenlys wauw-effekt i at se en samling frem for et enkelt værk. Sådan en udstilling giver både beskueren et samlet indtryk af massen af værker, som beskæftiger sig med det samme tema, den samme teknik og det samme materiale, men det inviterer også beskueren til at gå på opdagelse i helheden og undersøge den enkeltes fortolkning. 

Artiklen fortsætter under banneret

I de førnævnte eksempler er materiale- og teknikvalg meget forskellige, men alle produkter er baseret på malerier. Det sidste eksempel, jeg vil smide på bordet er ikke baseret på et værk af en anderkendt kunstner, men har sit afsæt i en stor sportsbegivenhed. Her er inspirationen ikke en malers motiv og teknik, men farven lyserød og cykelløb, i det samlingen af figurer er lavet af besøgende til Giro-starten i Herning i 2012. Materialet er ikke et typisk materiale i billedkunstundervisningen, men i stedet lyserød modellervoks. Her er det ikke etablerede skoleklasser, som har arbejdet med figurerne, men forbipasserende børnefamilier, hvor både børn og voksne har været aktivt deltagende. Figurerne blev modelleret ude ved cykelruten, men blev udstillet samlet på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum som en del af deres Giro d´Italia udstilling med museets egne værker.

Når man arbejder ud fra devisen ”mange af en ting”, er det kun fantasien, som sætter grænsen. Man kan som billedkunstlærer vælge at udtænke rammen selv eller man kan inddrage eleverne i processen. Man kan vælge at tage afsæt i et værk, et materiale, litteratur, en skæv idé eller noget helt tredje.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.534 andre er allerede tilmeldt