Blog
0   2

Den Sidste Nadver i børnehøjde

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Påsken er fyldt med symbolik og betydning. Det er en vigtig fortælling i mange fag - ikke kun i kristendomskundskab, men også i dansk og billedkunst.

Sidste forår deltog jeg i folkeskole- og billedskoleregi i projektet ”OFF ROAD - Nyt liv til glemte steder”. Det er altid fantastisk at deltage i store projekter sammen med andre - det er en bundløs kilde til inspiration, og det er en kæmpe glæde for mine elever, at det, vi laver, skal bruges til noget.

I et af mine projekter samarbejdede vi med en kirken i Lem, som er forholdsvis ny renoveret og har en stor glasmosaik af Adi Holzer placeret bag alteret. Vi ville lave et projekt, som alle skolens elever - lige fra 0.-6. klassetrin - var en del af, og vi ville illustrere påsken. Vi besluttede at sende Adi Holzers farvestrålende og dominerende glasmosaik på en velfortjent påskeferie bag ved vores værk, så form og mål på vores værk blev naturligt nok lige nøjagtigt som glasmosaikken.

  • Udgangspunktet for arbejdet med værket var selvfølgelig påskens dage, men også det velkendte Da Vinci billede ”Den sidste nadver”. Vi undersøgte også en del af de talrige parafraser, som allerede eksisterede af værket, før vi gav os i kast med vores eget. På trods af, at nadveren kun repræsenterer en af påskens dage, ønskede vi, at man skulle kunne finde alle påskens dage i vores billede. Derfor valgte vi at placere symboler rundt omkring i billedet: Palmesøndag finder man i palmebladene på bordet.
  • Skærtorsdag er selvfølgelig nadveren.
  • Langfredag finder man i det enkelte sorte kors i baggrunden lige til højre for Jesus, som vender ansigtet lidt væk fra udsigten til det sorte kors og netop denne dag.
  • Påskesøndag finder an i de udsprungne påskeliljer på bordet, da Jesus - netop som påskeliljerne gør det hvert forår - er opstanden.

Symbolerne for påskens dage og udformningen af billedet er udviklet gennem samtaler med eleverne om påskens og nadverens betydning og symbolik, men også i samtaler om den måde, vi i dag samles om måltiderne. Den mad vi serverer og ikke mindst det moderigtige porcelæn, som vi serverer maden på. Med afsæt i, at Jesus skulle inspireres direkte af Da Vincis Jesus, og at bordet skulle være simpelt og asketisk i nærheden af Jesus og tiltagende materialistisk, efterhånden som afstanden øges til Jesus, fortolkede eleverne selv. De valgte service og bordpynt, og de placerede bl.a. en rocker, en rapper og Kronprins Frederik i gallauniform ved bordet i deres nyfortolkninger af de 12 disciple.

Selvfølgelig har alle elever ikke været med til at lave alt, men har fået tildelt delopgaver: 0. klasse malede baggrunden, 1. og 2. klasse lavede korstryk til baggrunden. 3., 4., 5. og 6. klasse har lavet disciple og alle tingene til borddækningen.

Artiklen fortsætter under banneret

Baggrunden er malet på kulissepap, hvorimod delelementer er malet på kraftigt papir, klippet ud og limet på baggrunden. Billedet var en del af alle påskens gudstjenester i 2017, men hænger nu i vores skolekøkken.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.534 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
994 andre er allerede tilmeldt