Blog
0   9

Reklamespot: undervising i modtagelsesklasse

Abonner på nyt om Dansk som andetsprog i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I YouTube-videoen 'Forskellighed og fællesskab. En fortælling om en modtagelsesklasse i Rødovre' møder vi lærere og elever fra en modtagelsesklasse på Valhøj skole i Rødovre. Lærerne, Malene og Rikke, giver et engageret indblik i deres målrettede og differentierede undervisning for nyankomne elever. Det meget inspirerende at høre de to professionelle lærere præsentere deres undervisning. De ved præcis, hvad de vil, og hvordan de arbejder mod målet. Samtidig ser vi elevers præsentationer som en demonstration af denne bevidste tilgang.

Samme emne for alle, differentieret støtte

De to lærere fortæller, at eleverne undervises i de fleste af skolens fag. Undervisningen bygger på emner og tekster fra fagundervisning i det almene klasserum, hele tiden med en tilgang der imødekommer elevernes behov for udvikling af andetsproget. Det sker gennem aktiviteter, hvor eleverne er sprogligt aktive, og det sker også, ser vi i filmen, ved at gøre fagsproget eksplicit og synligt i lokalet, så det er tilgængeligt som en ressource, der kan aktiveres under et forløb. Lærerne nævner, at alle elever arbejder med samme emne og overordnede mål, altså både eleven som står foran udslusning og eleven som kom til klassen ugen før. Til gengæld er de sproglige delmål og støtten tilpasset hver enkelt elev.

Strategieudvikling

Malene og Rikke peger på, at det er afgørende, at eleverne undervises i at udvikle strategier, altså bevidsthed om hvordan de optimerer deres forståelse og læring, også når der er noget, de ikke forstår. Strategierne får senere en stor betydning for deres deltagelse i det almene klasserum, eftersom der altid vil være et sprogligt efterslæb.

Artiklen fortsætter under banneret

M-klasser som afgørende springbræt

Det er formidabelt at se ind i en modtagelsesklassen og få indsigt i, hvorfor den er et effektivt springbræt for nyankomne elever. Mange kommuner nedlægger deres modtagelsesklasser og lader de almene lærere varetage den omfattende og specialiserede opgave, som Malene og Rikke præsenterer os for. Det ser sikkert godt ud på kommunebudgettet, men er en svær opgave at varetage for mange lærere.

Jeg håber videoen kan være med til at (gen)skabe respekt for, at der ligger en specialiseret didaktisk kompetence bag den første sprog- og fagundervisning for nyankomne elever. Videoen kan helt sikkert inspirere til sprogbaseret undervisning generelt.

Tak for den!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.480 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
844 andre er allerede tilmeldt