Debat

Nasserne klynker over at nogle bruger det danske sprog korrekt

Formanden for Krifa klynker over, at nogle kalder hans medlemmer for nassere. Men hvis de ikke er det, hvad er de så?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Krifa-bossen Søren Fibiger Olesen forudser, at det for nogle af hans medlemmer kan blive psykisk belastende at gå på arbejde under en strejke/lockout, fordi de bliver betragtet som snyltere. Og det er helt urimeligt, mener han, fordi de i overensstemmelse med en dom ved Menneskerettighedsdomstolen frit kan vælge fagforening. 

https://www.dr.dk/nyheder/penge/gul-fagforening-ikke-i-orden-kalde-kolleger-strejkebrydere-og-snyltere

Og ja, menneskerettighederne giver hver enkelt menneske ret til at foretage sig en række valg, der ikke nødvendigvis er påskønnelsesværdige ud fra hverken fællesskabets eller den almene etiks målestok. Det er kendetegnende for det liberale samfund, at individet har lov til at træffe valg - også asociale, stupide eller umoralske, når blot de ikke går ud over andre.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Men den, der vælger, må også tage konsekvenser af sine valg.

Og den, der vælger at melde sig ind i en gul fagforening, nasser i dette ord alleregentligste betydninger, som i flg. Ordbog over det danske sprog er: 

1. lade sig forsørge af andre uden at yde noget til gengæld. SYNONYM snylte

1. a skaffe sig mad, penge el.lign. hos andre uden at betale eller gøre noget til gengæld

1.b udnytte noget der er frembragt af eller tilhører andre

Medlemmer af gule fagforeninger har truffet deres legitime valg til at være snyltere og nassere på dem, der kæmper for bedre vilkår. At sige dette er ikke mobning, men en anvendelse det danske sprogs gloser i overensstemmelse med deres betydning.

At de gule fagforeninger så tilmed i overvejende grad tager kristendommen til indtægt for deres nasseri, gør kun sagen grotesk: de omveksler  næstekærlighed med næstenasseri. Det virker ukristeligt!

https://www.folkeskolen.dk/628483/naeste-nasseri---den-gule-fare