Blog
1   7

#billedkunstensdag #åndehuller

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Billedkunstens dag afholdes hvert år onsdag i uge 11 - har I husket at få den med i årsplanlægningen?

14. marts 2018 fejres Billedkunstens Dag i hele Danmark. Dagen skal bruges til at synliggøre faget og vise, hvor alsidigt faget er. Man kan vælge at markere dagen som en lille del af sin dagligdag der, hvor man har sit virke, eller man kan flytte billedkunsten ud til steder, hvor faget normalt ikke får plads, og skabe aktiviteter eller udstillinger, der overrasker dem, som krydser billedkunstens vej.

I år er et fælles tema sprunget frem af den midtjyske muld, hvor en række billedskoler og billedkunstlærere er blevet enige om temaet ”ÅNDEHULLER”. Dette tema har foreningen Danmarks Billedkunstlærere grebet og har produceret et fint lille idekatalog, som er tilgængeligt på nettet, men man kan allerede nu finde masser af inspiration på de sociale medier, hvis man bruger hashtaggene #billedkunstensdag og #åndehuller. Idekataloget finder du her: Idekatalog fra Foreningen Danmarks Billedkunstlærere

Hvad er et åndehul så egentlig? Hullet i isflagen, hvor sælen kommer op for at ånde? Det hul, som insekter og visse edderkopper ånder med? Et behageligt sted, hvor man finder ro til en tiltrængt pause?

åndehul sb. -let, -ler, -lerne

Artiklen fortsætter under banneret

  • et hul i en isflage hvor bl.a. sæler kommer op for at ånde
  • en ydre åbninb for det netværk af luftrør som insekter og visse edderkopper ånder med
  • en behagelig plads i måske mindre behagelige omgivelser

Ordbogen definerer ordet som de tre førnævnte eksempler, men der er rig mulighed for at tolke vidt og bredt. De mange muligheder for fortolkninger starter lige midt i det åndehul, som vi alle sammen bærer med os hver dag: nemlig i fantasien! Netop fantasien har været omdrejningspunkt for mit arbejde med temaet på Herning Billedskole, hvor jeg underviser et hold med dygtige og entusiastiske 1. og 2. klasses elever. Med udgangspunkt i fotograferede selvportrætter har eleverne illustreret fantasiens åndehuller i tanke og fortælling. Jeg har også krydret dette opslag med et par af de øvrige idéer, som bliver brugt på billedskolens hold.   

I mit virke som folkeskolelærer, har jeg lavet aftaler med den lokale brugs og det lokale bibliotek, hvor små overraskende udstillinger vil møde handlende og besøgende på selve dagen. Samtidig sætter vi på skolen to lektioner af på dagen til at arbejde videre med en af skolens eksisterende åndehuller: en frugthave, som er en vigtig hjørnesten i skolens arbejde med det grønne flag. Denne del af skolen er dog hidtil udelukkende naturligt udsmykket af græs, frugttræer, bærbuske og kyllinger. Når dette projekt er færdigt, vil jeg linke et blogindlæg herom til dette indlæg.

Jeg glæder mig til at se, hvordan I markerer dagen rundt omkring i landet - del gerne jeres idéer i kommentarer til indlægget her :-)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.732 andre er allerede tilmeldt