Blog
0   8

Fortælling fra skolehaven: radisen

Abonner på nyt om Haver til Maver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Her i den kolde vintertid, der går jeg og tænker på radiser. Jeg tænker på radiser, fordi jeg længes efter at komme ud i skolehaven. Her er radisen den første plante, vi kan høste i haven. Det er helt utroligt, hvad man kan opleve og opdage, ved noget så simpelt som at så en række radiser.

Når man har puttet de bittesmå frø i jorden, sker der noget utroligt. Det lille frø bliver til en rød radise.

 

Smagen af frisk radise på en rugbrødsmad med rygeost, er lykken for mig. Men børnene, som jeg har med i haven, er ikke altid vilde radiser. De er kritiske, og lader sig ikke begejstre, bare fordi radiser sunde og flotte. De syntes, at radiserne er stærke som sennep!

 

Artiklen fortsætter under banneret

Men - over en sæson i haven, oplever vi, at en radise SLET ikke bare er en radise.

 

For det første, behøves radiser slet ikke være i nationalfarver. De kan være lilla, grønne og hvide. Det kan blive til nogle farvestrålende rygeostemadder, som hylder biodiversiteten, men lige lidt hjælper det, hvis man synes at radisen er for stærk.

 

Men også i styrken på radisen, er der stor diversitet. En spæd radise er ikke så stærk, men jo ældre den bliver, jo stærkere bliver den også. Dens styrke bliver også påvirket af mængderne af vand og varme og hvilken slags jord den vokser i. Radisen i den ene ende af skolehaven, kan være ret anderledes end radisen i den anden ende.

 

Hvis man ikke får høstet alle sine radiser mens de er små, kan de hurtigt vokse sig store som appelsiner. Det er en fed følelse at hive en KÆMPE radise op af jorden, men til gengæld er den blevet besk og trævlet.

 

Så er det bedre at lade radiserne vokse videre. Så opdager man nemlig også, at radisen er med i korsblomstfamilien og slet ikke er en rodfrugt, som man ellers godt kunne tro. Radisen er i familie med ruccola, raps og broccoli. Man kan spise radisens fine blade, ligesom man spiser rucola. Når man lader den vokse, går den i stok og bliver til en høj plante der ligner en rapsblomst. Radisen får hvide blomster og en masse skulpere.

 

Radise-skulpere er noget af det bedste jeg ved.

 

Skulperne er radisens frøkapsler. De ligner små, spændstige, lysegrønne bønnebælge. Skulperne skal ikke kun sikre næste års radise-høst - de fleste skulpere de skal spises, for de smager vidunderligt. De er knasende og spændstige og smager som en blanding af ærter og radise. De er en delikatesse - også for de børn jeg kender.

 

Så laver vi mad med dem, men gemmer lidt til frø, smider resten af planten på kompostbunken og begynder at glæde os til næste års radise-sæson.

 

Derfor glæder jeg mig til at komme ud i skolehaven.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.454 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
742 andre er allerede tilmeldt