"Det giver enorm frihed at være god til at læse, og man får dybde og udsyn, når man dykker ned i litteraturen", sagde Merete Riisager på konferencern (arkivfoto).

Undervisningsministeren: Læsning er en af skolens vigtigste opgaver

"Læsning er hele fundamentet for at klare sig godt i skolen. Det udvider ordforrådet, stimulerer fantasien, giver viden og så er det bare brandgod underholdning", lød det fra Merete Riisager på læsekonference i går. Derfor er hun også bekymret over, at unge læse mindre end tidlligere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tænketanken Fremtidens Biblioteker holdt i går en konference om læsning og havde inviteret undervisningsministeren til at holde tale.

Hun fremhævede resultater fra Pirls og fra Fremtidens Bibliotekers egen undersøgelse af børns læsevaner, der viser, at danske børn læser dårligere og læse mindre i fritiden end de gjorde i 2010. Og så hæftede hun sig ved, at undersøgelsen viser, at en af de største kilder til læseinspiration er børnenes mor.

Børn i ny læseundersøgelse: Hvis bare jeg havde tid, og bøgerne var sjovere

"Dét er meget centralt - for her har vi en vigtig nøgle til at styrke børns læselyst: Nemlig forældrene. Jeg vil gå så vidt som til at sige, at hvis ikke vi har forældrene med, så vil selv de bedste initiativer, kampagner og indsatser ikke batte meget".

Hun fortalte om en skole i Vejle, hun har besøgt, hvor man har arbejde intensivt med at indddrage forældrene i læsningen hjemme, og opfordrede alle lærere og bibliotekarer til at arbejde tæt sammen med forældrene om opgaven:

"Hvad enten I er bibliotekarer, pædagoger, læsevejleder eller lærere - så har I en meget vigtig opgave i at styrke børn og unges læselyst. Både fordi læsning er vigtigt for at klare sig godt i skolens andre fag. Men også fordi læsning giver børnene en klangbund og en dannelse, som er så vigtig for at få et godt og rigt liv. Tak for jeres indsats og engagement rundt om på landets folkeskoler, i de pædagogiske læringscentre og på folkebibliotekerne", sluttede hun.

 

Læs mere

Rapporten om børns læsevaner

Powered by Labrador CMS