Blog
1   6

Tekstiltryk i indskolingen danner grundlag for praktisk dannelse.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Den praktiske dannelse kommer ikke længere som en selvfølgelig del af manges opdragelse. Imens vi venter på at folkeskoleforligskredsen diskuterer hvordan skolen kan gøres mere praktisk, er der mange der har taget sagen i egen hånd. Herunder ses et forløb til inspiration til netop dét.

Praktisk undervisning i natur og teknologi

Artiklen fortsætter under banneret

I disse tider, hvor folkeskoleforligskredsen skal snakke om hvordan vi får mere praktisk nærhed ind i skolen, er vi nogen der er i fuld gang med det praktiske arbejde. -har været det længe. For vi kan ikke vente til beslutninger bliver taget. I er velkommen til at komme på besøg hos os på Skælskør Skole. Forsøget med praktisk indskoling i natur og teknologi kører på 2. skoleår nu.

Forløb

1. Modul:

Samle 5 forskellige blade og undersøge hvor de kommer fra på bestemmelsesduge med blade og frugter/frø, og derefter skitsere det i hæfte. Lægge bladende i pres i aviser med bøger på toppen (et modul)

Kyndig vejledning gives først. -med hovederne i jorden for at finde interessante former.

2. Modull:

Tegne og beskrive de forskellige blade i hæfte. Lære om forskellen på løv - og nåletræer. Søge informationer på internettet, læse historier og fakta om træene i skoven i skolens fremragende hæfte "Skovens træer", Pdf kan hentes her: skovens træer.

Sorterede blade

3. modul:

Lære at forevige bladets form, ved at lave stoftryk af bladene. Efter først at have haft en snak om hvad et tekstil er, hvad tryk på tøjet kan være og forståelse for at det faktisk bliver dér på stoffet!

Materialer og værktøj

  • tekstilfarve
  • pensler
  • aviser
  • de pressede blade
  • viskestykker (disse er fra Jysk til en 5'er stykket, og det fungerede fint, at der var tryk på i forvejen)
  • Strygebræt og strygejern til at fiksere tekstilfarven, når det er tørt.

Maling påføres

Der gives det perfekte tryk

Bladet fjernes forsigtigt

Afslutning

Hele forløbet har været godt. Mine erfaringer er, at dét at give undervisningen et kreativt håndværk og design twist til sidst, virkelig giver pote. Eleverne er vilde med det, og lærer igennem deres hænder om træerne i deres nærhed, lærer at bestemme arter, og lærer at trykke på tekstil. De får kloge hænder og kloge hoveder.

Elevs færdige tryk

Tryk på række til tørre


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.128 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.812 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.414 andre er allerede tilmeldt