Niveaudeling
0   302

18 danske folkeskoler har optagelseskriterier

Børn skal have særlige sportslige evner for at blive optaget i en idrætsklasse. Er det lovligt?

Der er fri og lige adgang til den danske folkeskole. Siger folkeskoleloven. Men sådan er det ikke i praksis. Ikke alle steder. 18 folkeskoler stiller således ganske særlige krav til elevernes evner, før de lukker dem ind i varmen i de såkaldte eliteidrætsklasser.

Det drejer sig om folkeskoler, der har en eliteidrætslinje. For at komme ind dér skal eleverne have et højt sportsligt niveau. Optagelsesproceduren kan variere fra skole til skole, men typisk er det sådan, at de ansøgere, der er på landsholdet i deres idrætsgren, har førsteret til at komme ind.

Artiklen fortsætter under banneret

Dernæst følger dem, der er udtaget til regionale hold. Hvis der stadig er plads i klassen, kan de, der er på førsteholdet i deres klub, blive lukket ind. Ansøgerne kommer ikke kun fra den kommune, som skolen ligger i, men også fra nabokommunerne.

Adgangskrav er imod ånd og bogstav i folkeskoleloven, men skoleledere forsvarer sig med, at de har politisk opbakning i byrådet. Og at de har udarbejdet optagelsesproceduren i samarbejde med den kommunale forvaltning.

Eliteidrætsklasser kom ind i folkeskolen for fem år siden som følge af en ny eliteidrætslov undfanget i Kulturministeriet. Den pålægger Team Danmark at fremme eliteidrætten i Danmark ved blandt andet - som noget nyt - at samarbejde med kommuner og folkeskoler.

Team Danmark har på nuværende tidspunkt indgået samarbejdsaftaler med 18 kommuner, der markedsføres som eliteidrætskommuner. Disse kommuner har tilsammen udpeget 33 folkeskoler til idrætsskoler, der skal give eleverne ekstra timer i idræt.

18 af disse 33 skoler har så oprettet særlige eliteidrætsklasser på de ældste klassetrin, som kun elever med ganske særlige sportslige evner altså må komme ind i. Der er fri og lige adgang til skolens øvrige klasser.

Team Danmark anbefaler i et »Koncept for idrætsskoler«, at skolerne bruger optagelseskriterier til eliteidrætsklasserne. »Ellers ville det ikke give mening«, siger talentkoordinator i Team Danmark Lars Green Bach.

Men er det lovligt ifølge folkeskoleloven?

»Jeg kan ikke udtale mig om de konkrete tilfælde, da forskellige spørgsmål om etablering af en eliteidrætsskole i øjeblikket er genstand for en sag i det kommunale tilsyn«, siger undervisningsminister Tina Nedergaard. |


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt