Blog
0   1

Nudge – styrker skoleengagement i udsatte familier

Abonner på nyt om Malmstrømsk i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Indsatser for at fremme skolekompetencer og læsefærdigheder hos de mindste kan forstærkes ved hjælp af nudge. Teknologien er er enkel.

READY4K er en indsats udviklet i Californien, der skal støtte familier med at engagere sig i deres barns sproglige udvikling. Den er rettet mod de yngste børn, der er på vej i børnehaven. Selvom målgruppen er førskolealderen, så har den et interessant element, som kan forstærke forældreengagement særligt i familier som oplever, at det er svært at komme i gang med at træne tale- og læsefærdigheder. Det handler om nudge.

Nudge er hverken straf eller belønning

Nudge kan defineres som et tiltag hvor målgruppen:

  1. Sikres omfanget af deres handlemuligheder
  2. Bliver guidet i retning af handlinger, der er bedre for alle
  3. Bliver guidet væk fra handlinger der er værre for alle

Belønning/straf er ikke et nudge idet begge dele reducerer omfanget af handlemuligheder for målgruppen, men godt kan leve op til de sidste kriterier. Et nudge skal dog leve op til alle tre.

Artiklen fortsætter under banneret

Et eksempel fra Ready4K

Indsatsen fungerer via en app, hvor forældre modtager nudges, der engagerer dem i barnets tidlige sprogudvikling. Det kan være en besked med indhold om grundlæggende viden om sprogudvikling. F.eks. at det støtter barnet at forældre laver særlige lyde, der knytter an til ord. Dette suppleres med vejledning til at træne konkrete lyde og ord.

Nudge overført til tidlige skoleindsatser

En af de problematikker et nudge kan afhjælpe er f.eks. forældres udfordringer med at finde passende litteratur. READ tilbyder bogpakker, hvilket er en måde at komme omkring problemet på. Et Nudge ville være at sende en kort tekst med forslag til litteratur, der matcher barnets alder og kort beskrivelse af temaer. Det kan også supplere en udleveret bogpakke at få et nudge i påskeferien.

Det virker og der er billigt

Teknologien findes allerede, den svarer til den teknologi, der gør det muligt, at vi modtager en besked fra tandlægen om at huske en bestemt tid. READY4K blev gennemført i Californien i et 8 måneders forløb, hvor forældre til førskolebørn modtog tre tekstbeskeder om ugen. Indsatsen styrkede skolekompetencerne hos børnene og kostede 1 dollar pr. barn.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.243 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.870 andre er allerede tilmeldt