"Jeg har altid interesseret mig for planter og botanik, og det vil være alletiders, hvis jeg kan kombinere min hobby med et job, jeg holder af", siger Anders Thuen.

Lærer vil dyrke sig ud af folkeskolen med medicinsk cannabis

Lærer Anders Thuen er blandt de få danskere, som har fået tilladelse til at dyrke cannabis til medicinsk brug. Han interesserer sig for botanik og laver højbede med sine elever på Klarup Skole, men forringede vilkår i folkeskolen får ham til at søge nye græsgange.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om Anders Thuen fra Klarup Skole ved Aalborg hverken har marker eller drivhus og heller ikke har en investor i ryggen, har Lægemiddelstyrelsen til hans overraskelse sagt god for, at han må dyrke medicinsk cannabis. Dermed er han ét af foreløbig 17 danske firmaer, som har fået godkendt deres projektbeskrivelse.

"Jeg har beskrevet strukturen i mit firma, og hvordan jeg vil sikre en ensartet produktion. Det fremgår blandt andet, at jeg vil dyrke cannabis, mens jeg vil overlade det til andre at udvinde medicinen", fortæller Anders Thuen, som er en lille fisk ved siden af firmaer som Cannabis Denmark og gartneriet Alfred Pedersen & Søn, som begge har allieret sig med nogle af verdens største producenter af cannabis og forventer at kunne omsætte for 500 millioner kroner om året.

Vil glæde sig til at skulle på arbejde

Det er ikke udsigten til at blive millionær, som driver værket for Anders Thuen. Han vil blot gerne have en månedsløn fra et job, som han glæder sig til at stå op til.

"Jeg har altid interesseret mig for planter og botanik, og det vil være alletiders, hvis jeg kan kombinere min hobby med et job, jeg holder af. Som vilkårene er i folkeskolen lige nu, trænger jeg til luftforandring. Jeg er glad for mine kolleger og for Klarup Skole, men vi halter hele tiden bagefter", siger Anders Thuen, der underviser i natur/teknologi, håndværk og design, matematik og musik på mellemtrinnet på Klarup Skole lidt uden for Aalborg.

Han peger blandt andet på, at han og kollegerne mangler forberedelsestid, at de skal løse mange andre opgaver end selve undervisningen, og at de får inklusionsbørn, uden at der følger resurser med.

"Jeg er uddannet lærer, men jeg er ikke uddannet i at undervise børn med særlige behov", siger Anders Thuen.

Lærer forlod folkeskolen: "Der mangler udviklingsmuligheder" 

Satser på at begynde dyrkningen til næste år

Foreløbig beholder Anders Thuen sit job på Klarup Skole og vil løbe firmaet i gang i sin fritid. Der er mange uafklarede spørgsmål, men han satser på at kunne begynde at dyrke cannabis til næste år. Endnu ved han dog ikke, hvor det skal foregå.

"Lige nu taler jeg med journalister, og omtalen har allerede kastet henvendelser af sig fra folk, som enten har ekspertise i cannabis eller har faciliteter til dyrkningen, men mangler en tilladelse. Den har jeg, men jeg kan ikke honorere de investeringer, der skal til, så jeg skal have nogle til at skyde penge i foretagendet. Så kan jeg byde ind med mit kendskab til botanik", siger Anders Thuen, der ser en fremtid for sig blandt planterne.

"Jeg har ikke erfaring med at dyrke cannabis, så jeg skal have eksperter ind over. Men jeg regner ikke med, at jeg skal sidde på kontor. Jeg vil ud at røre ved planterne og skabe de bedste forhold for dem. Det er der, min interesse ligger. Jeg kunne lige så godt have dyrket chili eller tomater, men det marked er dækket. Cannabis er en niche, som har givet mig mulighed for at være en af de første ", siger læreren.

Sagde jobbet op: "Lærerlivet hænger ikke sammen" 

Kollegerne synes, det lyder spændende

For nogle af lærerne på Klarup Skole er det kommet som en nyhed, at en af deres kolleger vil dyrke medicinsk cannabis. Men Anders Thuen er udelukkende blevet mødt af skulderklap.

"Folk synes, det lyder spændende, og er glade på mine vegne. De ved, at jeg altid har haft gang i højbede og chiliplanter sammen med eleverne, så min interesse for planter er ikke ny for dem. De kan også nikke genkendende til, at jeg mangler glæden ved at skulle på arbejde dagen efter, når jeg lægger mig til at sove", siger Anders Thuen.

Indtil videre kalder han sit firma fra Gistrup Green Grow.

Foreløbig er dyrkning af medicinsk cannabis tilladt i et fireårigt forsøgsprojekt.

Powered by Labrador CMS