Rådmand på skoleområdet i Aarhus, Thomas Medom fra SF, har gjort det frivilligt for kommunens skoler at bruge læringsplatformen.

Aarhus' frivillige læringsplatform koster 600.000 kr. om året

Det koster landets næststørste kommune 608.875 kroner om året at have læringsplatformen MinUddannelse, som det nu skal være frivilligt for skolerne at anvende. Hertil kommer udgifter til blandt andet support og implementering. Kommunen har tegnet kontrakt for fire år.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"'Dispensation' hermed givet."

Sådan lød det for nylig fra undervisningsminister Merete Riisager på Facebook som en kommentar til, at Aarhus Kommune vil søge dispensation til at gøre kommunens elektroniske læringsplatform, MinUddannelse, frivillig for skolerne at bruge.

Aarhus søger dispensation fra læringsplatforme

Merete Riisager lod forstå, at der rent lovgivningsmæssigt udelukkende er truffet beslutning om, at kommunerne skal anskaffe sig en læringsplatform - ikke hvor meget eller hvordan de skal bruge den.

Undervisningsministeriet: Kommuner bestemmer selv brugen af læringsplatforme

I Aarhus Kommune indgik man efter et udbud oprindeligt en aftale med KMD om, at firmaet skulle levere læringsplatformen Educa i fire år fra september 2016 til en pris på 608.875 kroner per år.

Beholdte prisen ved skift af platform

Da KMD i oktober samme år opkøbte konkurrenten UVdata og dermed  læringsplatformen MinUddannelse fik alle deres eksisterende kunder tilbuddet om at skifte til MinUddannelse på samme vilkår, som man havde tegnet kontrakt på Educa.

KMD: Vi udfaser Educa og satser på MinUddannelse

I alt løber prisen på den læringsplatform, som Aarhus Kommune nu vil gøre frivillig for skolerne at bruge, altså op i næsten 2½ million i løbet af kontraktperioden.

Dertil kommer udgifterne til implementering, support og drift. Mange kommuner har ansat en eller flere konsulenter på fuld tid, der har implementering af læringsplatformen som deres primære arbejdsopgave.

Hver kommune har selv skulle stå for indkøb af læringsplatform, og platformene er udvalgt efter forskellige kriterier. I kommuner hvor platformen er valgt ved udbud, er prisen fastsat efter den konkrete sag.

Skal man ud fra prisen i Aarhus alligevel forsøge at lave et regnestykke for, hvad platformene koster på landsplan, kan man tage udgangspunkt i, at der er cirka 2.800 lærere i Aarhus og 52.500 på landsplan. Ud fra en sådan overslagsberegning løber prisen for læringsplatformene op i knap 11,5 mio. kroner årligt. Tæller man antal skoler 48 skoler i Aarhus og 1422 på landsplan - og så bliver den landsdækkende pris per år cirka 18 milllioner kroner. 

Uenighed om funktioner

Aarhus Kommune oplyser til folkeskolen.dk/it, at kommunen har været enig med KMD om prisen, også da kommunen skiftede til MinUddannelse, mens man på en række andre områder er uenige.

"Det har vist sig, at KMD på centrale områder ikke har leveret det, som man lovede og indgik aftale med Aarhus Kommune om. Helt afgørende er der ikke blevet åbnet for adgang til eksisterende funktioner i MinUddannelse, eksempelvis aftalt adgang til alle forlag som kommunen har licens til. Ligeledes er kravene til administrationsmodul og ledelsescockpit stadig ikke opfyldt", forklarer kommunen.

KMD siger til folkeskolen.dk, at man ikke udtaler sig om sager med enkelte kunder.

Powered by Labrador CMS