Blog
1   20

Den faglige folkeskole fejler

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Folkeskolen har de seneste årtier bevæget sig i en uheldig retning, hvor der nærmest udelukkende fokuseres på faglighed og dygtiggørelse. Det er blevet et samlebåndsarbejde, hvor selv skolerne konkurrerer om at sende de fagligt dygtigste ud. Jeg får dårlig smag i munden. For selvom faglighed er vigtig, så kan den ikke stå alene.

8.A på tur til Norrtälje i 1996 (privatfoto)

”Mine visioner for folkeskolen – mine visioner som kommende lærer – har sine rødder i min egen folkeskoleklasse på Eggeslevmagle Skole i Skælskør”.

Artiklen fortsætter under banneret

Sådan indledes en tale, jeg fik til opgave at skrive og afholde i linjefaget dansk på læreruddannelsen tilbage i 2004. Selvom talen med overskriften Mine visioner for folkeskolen nu blot er et dokument på min harddisk, så er dens indhold stadig lige aktuelt for mig. For hvor ville jeg ønske, at alle børn kunne få en skolegang, som jeg selv havde.

Dengang da jeg var lille

Jeg startede i skole i 1987 på en helt almindelig folkeskole i havnebyen Skælskør på Sydvestsjælland. Vi var en lille flok på 17 elever, der fulgte hinanden helt til 9. klasse. Vores lærere var kompetente og engagerede og altid med tid og overskud både til os elever, men også til at arrangere ture og sociale sammenkomster. Tænk sig, vi kom på hele to lejrskoler, uden mine forældre skulle betale så meget som en øre, og selvom vi ikke var synligt lærende elever på nogen af turene, så kom vi hjem med en både viden og oplevelser i rygsækken. True story.

Vi glemmer det hele menneske

Måske har jeg efterhånden nået en alder, hvor jeg begynder at lide af ”dengang-da-jeg-var-lille-var-verden-vidunderlig”-syndromet? Men bag det lyserøde slør er jo også en virkelighed, hvor engelsk først var aktuelt fra 6. klasse, og hvor trigonometri slet ikke var en del af pensum i matematik. Faktum er dog, at folkeskolen kunne noget andet dengang, noget som er gledet i baggrunden, fordi den ligesom resten af samfundet udelukkende har for øje, hvordan vi mest effektivt skaber faglig udvikling. Og undervejs i den proces glemmer vi det hele menneske. 

Jeg vil mere end faglighed

I 2004 var det min drøm som kommende lærer at give alle børn og unge en skolegang, som jeg selv havde. Det er det på sin vis stadig, men jeg vil mere end det. Jeg vil både give mine elever et solidt fagligt fundament, der ruster dem til deres fremtidige uddannelses- og arbejdsliv, men jeg vil også have tid og overskud til at danne dem som mennesker – uden at skulle dokumentere, evaluere og synliggøre alting. Er det for meget at forlange?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.764 andre er allerede tilmeldt