Blog
0   5

"Den mest franske blandt danskere............"

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


For 10-12 år siden blev der i den danske befolkning målt på, i hvor høj grad den besad interkulturelle kompetencer. Danskerne var åbenbart - dengang- dårlige til at indgå i fordomsfri dialog med andre kulturer og i det hele taget forstå andre kulturer.

Måske er det derfor at vi i undervisningssektoren, måske især i sprogsammenhæng, hele tiden støder på begrebet "de interkulturelle kompetencer". De er vigtige og skal styrke og fremme vores rolle som verdensborgere og give os indsigt og udsyn.

Interkulturelt

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg blev bedt af en ph.d. - studerende om at svare på spørgsmål vedrørende min undervisningspraksis, herunder det interkulturelle aspekt i min sprogundervisning (i dette tilfælde fransk og tysk). Bl. a. blev jeg spurgt om, hvordan jeg definerer interkulturel kompetence. Det fik mig til at tænke på, hvad de der interkulturelle kompetencer egentlig handler om. Det er noget vi alle vil have og som vi ikke nødvendigvis ved, hvad er eller hvem, der har dem.

"Den mest danske blandt franskmænd"

Da Prins Henrik gik bort og pressen flød over med lovord om den franske prins og hans mange gode egenskaber, slog det mig at han, på mange måder besad de interkulturelle kompetencer. Han havde viden om og indsigt i "vores" og "deres" kultur, havde holdninger til og erfaring med opdragelse, oplevelser, sprog og fordomme og han bevarede samtidig sin personlighed. Selvom prinsens verden nok er lidt langt fra os "almindeliges" verden og at han, for nogen, måske bekræftede fordommene om arrogante og andet-end-fransk-sprogede fornægtere, så er han et godt eksempel på et menneske med interkulturel kompetence, det, som jeg gerne vil besidde og gerne vil give videre med viden, holdninger, erfaring og ikke mindst personlighed.

Her kan man finde en masse lettilgængelig teori om kultur og kulturforståelse og man kan teste sine interkulturelle evner.

http://www.interkulturel.com/


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.848 andre er allerede tilmeldt