Autisme-spektret
0   1

Amerikansk begejstring for dansk film om digitale medier til autister

Kortfilmen ’Det Digitale Tilbud’, der er blevet til i et samarbejde med Autismecenter Storstrøm i Vordingborg, har netop vundet sin femte internationale pris. Filmen beskriver, hvordan mennesker med autisme kan have stor glæde af digitale medier.

Den danske film har vundet Award of Distinction ved årets Humanitarian Award, der er en udløber af kortfilmfestivalen Best Shorts i Californien. Alle kan indstille film til en række kategorier i Best Shorts, og juryerne i de forskellige genrer indstiller så film til The Humanitarian Award. Denne pris ærer filmskabere, som på en kvalitetsmæssig måde skaber opmærksomhed om emner som økologi, politik, social retfærdighed, helbred og sundhed samt dyr og dyreliv.

"Vi har vundet rigtig mange priser gennem tiden, men her bliver vi ikke blot kåret for at have lavet en flot film. Vi vinder også prisen, fordi filmen har en humanitær virkning", siger Marcus Mandal fra filmselskabet Citizen Dane.

Artiklen fortsætter under banneret

Han har instrueret 'Det Digitale Tilbud', som havde premiere i oktober sidste år. Filmen er også kåret som vinder ved flere andre prestigefyldte amerikanske festivaler.

Filmen har fulgt et treårigt projekt

Autismecenter Storstrøm i Vordingborg har i flere år inddraget digital teknologi i sit arbejde med børn, unge og voksne med autisme. Indtil for tre år siden blev indsatsen båret af få medarbejdere. Derfor gik centret i gang med et projekt for at finde ud af, hvordan den enkelte elev eller bruger ville få mest ud af eksisterende teknologier.

De fem filmpriser

'Det Digitale Tilbud har vundet disse fem priser, alle i USA:
  • Award of Excellence ved kortfilmfestivalen Best Shorts
  • Award of Recognition ved Hollywood International Independent Documentary Awards
  • Gold Award ved MarCom Awards.
  • IndieFest Film Awards
  • Award of Distinction ved Humanitarian Award

Citizin Dane har fulgt projektet, og Det Digitale Tilbud giver adskillige eksempler på, hvordan personer med autisme har glæde af digitale værktøjer i hverdagen. Nogle skanner QR-koder for at få hjælp til at udføre en arbejdsopgave eller brygge kaffe, andre får lagt sociale historier ind i et digitalt medie, så de for eksempel kan få anvisninger på, hvordan kan handle i en bestemt situation, og Rasmus lærer kommunikere med sine forældre via Skype.

"For mennesker med autisme kan digitale medier i høj grad forbedre livskvaliteten. Disse medier åbner nemlig op for helt nye pædagogiske muligheder i forbindelse med planlægning, visualisering og overskuelighed", siger prinsesse Marie i filmen i sin egenskab af protektor for Landsforeningen Autisme.

Fantastisk at give emnet opmærksomhed uden for Danmark

Instruktør Marcus Mandal er naturligvis glad for at have vundet endnu en pris:

"Vi har fulgt et treårigt projekt, hvor Autismecenter Storstrøm arbejder med at finde digitale værktøjer, der kan gavne deres brugere. Det gælder alt fra mobiltelefoner og tablets til robotter. Og det er fantastisk at kunne være med til at give emnet så stor opmærksomhed uden for landets grænser", siger han.

Filmen vækker interesse, fordi alle har et forhold til digitale medier, vurderer han.

"Mange taler om, at børn og unge sidder for meget ved computeren, men filmen viser, at man kan bruge digitale medier i en positiv sammenhæng. Det tror jeg, mange synes er interessant", siger instruktøren.

Amerikansk interesse kan hjælpe andre til at få øje på filmen

Citizen Dane har jævnligt lavet film sammen med Autismecenter Storstrøm. Det er noget helt særligt, oplever Marcus Mandal.

"Vi kommer virkelig tæt på de mennesker, der er tilknyttet centret. De kender os efterhånden, så det er dejligt, at vi vinder en pris for dem. De synes, det er sjovt, at vi vinder priser i USA for noget, som er filmet i Vordingborg".

'Det Digitale Tilbud' er nomineret til endnu en amerikansk filmfestival, hvor den skal vises i festivalens biograf.

"Der er generel interesse for filmen i USA, så mange mennesker kommer til at se den. Jeg tror, det hænger sammen med, at Danmark og USA er på forkant i arbejdet med mennesker med autisme. Måske kan interessen gøre, at andre lande også for øje på filmen og dermed de digitale muligheder", siger Marcus Mandal.

Du kan se den 22 minutter og 40 sekunder lange film via dette link:


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.178 andre er allerede tilmeldt