Ved niveuadeling er det vigtigt at være opmærksom på risikoen for at fastlåse eleverne i roller som henholdsvis "stærke" elever og "svage" elever, forklarer læringskonsulent.

Læringskonsulent: 'Peermedieret' læring kan afhjælpe niveauforskelle

Mange engelsklærere kæmper med meget store forskelle på elevernes faglige niveau. En løsning kan være peermedieret læring, hvor fagligt stærke elever og fagligt svage elever samarbejder, siger Undervisningsministeriets læringskonsulent Pia Peebles.

Publiceret

Peermedieret læring

Peermedieret læring er en af metoderne iUndervisningsministeriets program for løft af fagligt svage elever.Eleverne arbejder tæt sammen og giver hinanden feedback. Det virkereksempelvis motiverende for elever at vide, at de skal indgå i endialog med andre elever om det, de læser, hvorved opmærksomheden pålæsningen øges (Boardman et al. 2016, McCallum et al. 2010). Dennemotivation kan forstærkes yderligere, hvis eleven samarbejder meden anden person med et højere fagligt niveau, som dermed kanfungere som tutor eller mentor for eleven (Dietrichson et al.2015).

Kilde: 'Hvad virker i dansk', emu.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en mulighed at holddele eleverne med udgangspunkt i sin evaluering af elevernes faglige niveau. Men læringskonsulent Pia Peebles advarer imod at fastlåse eleverne som'svage' eller 'dygtige' elever. Hun foreslår peermedieret læring som en god metode, hvor stærke elever hjælper de svage elever.

Hver fjerde elev får nu 12 i mundtlig engelsk til afgangsprøven. men samtidig sidder der et par stykker i hver klasse, der får karakteren 2 eller derunder. Mange er tavse i timerne, og det betyder en polarisering mellem alle de elever, der klarer rigtig godt, og så gruppen af elever, der ligger helt i bund.

Det beskrev Folkeskolen  for nylig i denne artikel:

Niveauforskelle i engelsk udfordrer lærerne

Folkeskolen.dk/engelsk har spurgt læringskonsulenten, hvad man som engelsklærer kan gøre for at løfte niveauet for de elever, der for alvor halter efter i engelsktimerne.

"Lærerne skal tilrettelægge og variere undervisningen, så den tilgodeser den enkelte elevs behov og forudsætninger. Det gælder også et kontinuerligt arbejde for at skabe et inkluderende og trygt læringsmiljø ved anerkende og skabe rum for elevernes forskellige styrker og svagheder", forklarer Pia Peebles i et skriftligt svar.

Hun forklarer, at princippet om undervisningsdifferentiering handler om at sikre, at alle elever får de optimale betingelser for at udvikle sig fagligt og soicalt inden for rammerne af klassens fællesskab, og for at lykkes med undervisningsdifferentiering er man som lærer nødt til at skabe sig indblik i elevernes forudsætninger og potentialer og bruge den viden til at støtte eleverne bedst muligt i deres faglige udvikling.

Learning by f***ing up!

Eleverne skal tale 

"Det er centralt, at alle elever bliver fortrolige med at tale på fremmedsproget. De skal kende hverdagssprogets fraser og være trygge ved indgå i samtaler med andre, og de skal kunne overskue mere formelle fremlæggelser", forklarer Pia Peebles.

Powered by Labrador CMS